'150 milyar dolarlık perakende sektörü sahipsiz'
Palandöken, bazı incelemelerde bulunmak üzere geldiği Adana'da, dünya genelinde yaşanan küresel mali krizin etkilerinin Türkiye'de derinden hissedildiğini söyledi.

Yaşanan küresel krizden esnafın da fazlasıyla etkilendiğini anlatan Palandöken, ticaretteki durgunluğun temel nedeninin ise taleplerin azalmasından kaynaklandığını belirtti.

Yaşanan talep daralmasının krizden öte bir durum olduğunu savunan Palandöken, ''Üretim ve tüketim kanallarına yeni bir düzenleme yapılmalı. Dört bakkalı aynı binanın altına açarsanız, bunların hepsi birden batar. Perakende sektörüne bir düzenleme getiremiyoruz. Her ne hikmetse 4 tane zenginin lobisi devam ediyor'' dedi.

Palandöken, esnaf ve sanatkarın uzun yıllardır göz ardı edildiğini ileri sürerek, ''150 milyar dolarlık perakende sektörü sahipsiz. Bu bakkal, market kavgası gibi değerlendiriliyor. Eğer bir düzenleme yapılmazsa bu 150 milyar dolarlık sektör, 2009'da çöker'' dedi.

Esnafın sorunlarını yerinde tespit amacıyla il il gezdiklerini, yaşanan sorunların ise tüm illerde aynı olduğunu gördüklerini ifade eden Palandöken, bunların çözümüne katkı sağlamak amacıyla bir rapor hazırladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin 48 vilayetini gezdim. Hiçbirinde durum diğerinden farklı değil. Değişim ve dönüşümle ilgili sıkıntı var. Acil eylem paketlerinin hızlı bir şekilde hazırlanması lazım. Bunlarla ilgili istişarenin ardından rapor olarak hükümete sunacağız. Esnaf ve sanatkarlar aileleriyle ülke nüfusunun üçte birini oluşturuyor. En zor durumda olan esnafın olduğu göz ardı edilmemeli. Ama maalesef bir paket açıklanmadığı gibi sorunları giderek ağırlaştırılıyor. Dünya bu tür işletmelerde elektrik, su enerji kullanımlarında indirimler yaparken, bizde zam yapılıyor.''

'ÇALIŞANLARIN ÜCRETLERİ ARTIRILMALI'

Çalışanların aldıkları ücretlerle geçinemediğini ileri süren Palandöken, sıkıntı çeken bu kesimin esnafı rahatlatacak, harcamayı da yapamadığını bildirdi.

Asgari ücretle, işçi ve memur aylıklarında mutlaka yeniden düzenleme yapılması gerektiğini savunan Palandöken, ''Piyasada ciddi şekilde talep daralması var. Canlanma için hükümetin çalışanların ücretlerine zam yapması gerekir'' dedi.

Palandöken, Türkiye'nin ince bir çizgiden geçtiğini ve sorunun aşılması için tüm kesimlerin elini taşın altına koyması gerektiğini de kaydetti.

 

GAZETEPORT