Zonguldak’ın Gelik beldesinde faaliyetini sürdüren Arılar Madencilik’in Şirketi’nin faaliyet sahasını sel bastı. Dağlardan gelen sularla birleşen dere taştı ve sular stok sahasına girdi. Tonlarca kömür sel ile beraber dereye aktı.

16 nolu sahada faaliyetini sürdüren şirketin, zenginleştirme ve üretim stok sahasını basan sel suları sahada bulunan 10 bin ton kömürün yanı sıra, üretim zenginleştirmede kullanılan manyetik malzemesi, 550 tonluk çuvallanmış kömür, 10 bine yakın kömür doldurma çuvalı dereyle birlikte sürüklendi.

Sel sularının götürdüğü kömürün yanı sıra lavuar tesisindeki motorlar da sular altında kaldı. Mekanik bölümü büyük zarar gören motorlar, elektrik ekiplerinin çalışması ile kurtarılmaya çalışıldı.

ZARAR 1.5 MİLYON TL
Zonguldak şehir merkezinde ve ilçelerde de meydana gelen sel felaketi, maden işçilerini de vurdu. Madencilerin 6 ay boyunca ürettiği kömürleri sel sularının götürdüğünü ifade eden saha sorumlusu Mustafa Çukdar, şöyle dedi:

“İki üç gündür yağan yağmurların birikmesi sonucunda deremizde taşmadan dolayı maden sahamızın stok sahamıza doğal afet olarak su bastı. Fabrikalar için biriktirmiş olduğumuz belirli kademelerdeki ürünlerimiz olan heyelan sonucu stok sahamızdaki göçmeden dolayı 10 bin tona yakın kömürümüz heba oldu. Kömürlerimiz bir kilogram kurtaramayacak şekilde akıp gitti. O gün bu gündür aralıksız çalışmalarla doldurduğumuz yer belli. Yapmış olduğumuz dolgular belli. Dolduracağımız yerler de bellidir. Doğa olayı olarak böyle bir şeyle baş başa kaldık. Allah tekrarını nasip eylemesin.”

“BİR YILLIK EMEK BİR SAATTE YOK OLDU”
Maden işçilerinin yerin 500 metre altında üç vardiya usulü ile çıkardığı kömürlerin zayi olduğunu ifade eden Çukdar, şöyle devam etti:
“Yerin 500-600 altında 3 vardiya usulü çıkarmış olduğumuz ve manyetik sistemle kapalı devrede yıkanıp lavuarlanıp satışa hazır vaziyete getirilmiş kömürümüzün, 150’ye yakın işçi kardeşimizle yapmış olduğumuz bu emeğimiz bir saat içinde heba oldu gitti.”

MADENCİLER ÜRETİME DEVAM EDİYOR
Maden ocağında herhangi bir olumsuz durumun yaşanmadığını dile getiren Mustafa Çukdar, madencilerin üretime devam ettiğini dile getirerek açıklamalarını şöyle tamamladı:

“Çok olan galeri tarafında çalışırsan altı ay, daha küçük kesitlerin olduğu yerden kömür üretirsen bir seneyi buluyor. Bir senelik emek heba oldu. Ocağımızda pek bir sıkıntımız yok. Bizim sıkıntımız ocağın stok sahasında. İçeride bir sıkıntımız yok. Kömür zenginleştirme sahamızda olan olaydır. Madenciler aynı saatinde işlerinin başında çalışıyor. Herhangi bir sıkıntı yok. Ocak içinde aktif olarak çalışmalar devam ediyor. Sahayı düzenleyip de dışarıdaki zenginleştirme sistemlerini devreye sokmanın peşindeyiz.” temizleme ve bakım çalışmalarını sürdüren maden şirketi, karşılaştıkları duruma rağmen üretim çalışmalarını sürdürüyor.