ADANA’da, birbirlerinin ağabeyleriyle ’berdel’ yöntemiyle yöresel geleneklere göre düğün yapılarak nikah kıyılmadan evlendirilen çocuk gelinlerden S.K.’nın olay tarihinde 15 yaşını doldurmadığı belirlenince, Cumhuriyet Savcısı 25 yaşındaki damat Fikret D. hakkında ’nitelikli cinsel istismar’ suçundan 15 yıl hapis cezası istedi.


Olay, 17 yaşındaki M.K. ile evlendirilen 15 yaşındaki Y.D. ve Fikret D. ile evlendirilen 15 yaşındaki S.K.’nın, geçen 15 Şubat’ta polise başvurmalarıyla ortaya çıktı. Merkez Yüreğir İlçesi’ne bağlı Dedekorkut Mahallesi’nde oturan ve eşinden ayrı yaşayan 48 yaşındaki T.K., kızı S.K.’yı akrabalarının oğlu Fikret D. ile yöresel törenle evlendirdi. Ardından damat Fikret D.’nin kız kardeşi Y.D., küçük gelin S.K.’nın ağabeyi M.K. ile aynı şekilde evlendirildi. Kayınvalideler arasında anlaşmazlık çıkınca, yaşı küçük gelinler birlikte polise giderek, "Bizi birbirimizin ağabeyleriyle zorla evlendirdiler" diyerek aileleri hakkında şikayette bulundu. Küçük gelinler devlet korumasına alındı.
 
’RIZASI İLE’ SAVUNMASI
 
S.K.’nın evlendirilmesi ilgili Adana 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada sanıklar haklarındaki suçlamayı kabul etmedi. Damadın babası Ş.D., "S.K. benim yeğenimdir. Babası evi terk ettiği için bu yaşa kadar kendisine ben baktım. Oğlumla yeğenim aynı evde büyüdüler. Birbirlerini sevdiklerini ve evlenmek istediklerini söylediler. Aksi halde kaçacaklarını da söylediler. Biz de evlenmelerine rıza gösterdik" diye savunma yaptı.
 
Damat Fikret D. de, S.K. ile uzun süre arkadaşlık yaptıklarını, birbirlerini severek evlenmeye karar verip durumu ailelerine bildirdiklerini, S.K.’nın rızasıyla birlikte olduklarını ve bu sürede kendisine kötü bir muamelesinin olmadığını savundu.
 
Küçük gelin S.K. da ifadesinde, "Ben önce istemedim. Israr edilince kafam karıştı ve kabul ettim. Benden uzak dursunlar. Artık evlilik istemiyorum" diyerek şikayetçi olmadığını söyledi.
 
15 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇIKTI
 
Adli Tıp Kurumu tarafından verilen raporda çocuk gelin S.K.’nın olay tarihinde 15 yaşını doldurmadığı belirlendi. Bu gelişme üzerine Cumhuriyet Savcısı, sanıklar hakkında esasa ilişkin mütalaasını verdi. S.K.’nın annesi Türkan K.’nın vefat etmesi nedeniyle hakkındaki suçlamalar düşerken, sanık Fikret D. hakkında ’çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçundan 15 yıla kadar, Fikret D.’nin annesi S.D. ve babası Ş.D. hakkında ise yardım suçundan 8 yıla kadar ceza istendi. Sanık ve avukatı esasa ilişkin ve Adli Tıp Kurumu raporuna savunma yapmak üzere süre talep edince mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.
 
Diğer küçük gelin Y.D.’nin evlendirilmesiyle ilgili de 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava devam ediyor.