Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tutuklu vekil krizi nedeniyle yemin etmeyen ve bu nedenle TBMM çalışmalarına katılmayan CHP ve BDP’lilere yönelik dile getirdiği, “Devamsızlık söz konusu” uyarısından sonra, Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş iki partiye süre verdi. Elitaş, “İnadı, bırakın diyoruz ama bunu da yapmazlarsa herhalde 15 Temmuz tarihi son tarih olur. Başkanlık Divanı bu konuyu değerlendirip karma komisyona gönderirse herhalde iş işten geçmiş olur” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ak Parti’den gelen “15 Temmuz yemin için son tarih, ara seçim olur” restini gördü ve “Her bedeli ödemeye hazırız. Tehdide ve şantaja asla boyun eğmeyeceğiz” dedi.
 
Elitaş: İş işten geçer
Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, anayasaya göre, “bir ay içinde 5 birleşim boyunca parlamentoya gelmeyen milletvekillerinin, milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili hüküm olduğunu” anlatarak “Yemin etmeyen milletvekilleri önceki günkü Genel Kurul toplantısında ikinci kez birleşime katılmamış sayıldı. Dünkü UNIFIL’deki Türk askerinin görev süresinin uzatılmasına ilişkin tezkerenin görüşülmesiyle bu sayı üçe yükseldi. Arkasından RTÜK ile ilgili seçim var, bu da dört olur. Sonra hükümet programı var. O da güven oylaması olduğu için beş olur” diye konuştu.
 
Canikli: Şantaj değil
Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise, “Sadece bir ihtimali hatırlatıyoruz, bir kuralı çok net olarak söylüyoruz. Elbette bu arkadaşlarımızın da bunu dikkate almaları gerekir. Yoksa bunun tehdit, şantaj olarak nitelendirilmesini gerçekten anlamak mümkün değil” dedi.
 
CHP: Bedel ödemeye hazırız
Ak Parti cephesinden gelen bu açıklamalara CHP’nin yanrıtı gecikmedi. Kılıçdaroğlu, Elitaş’ın devamsızlık durumunda CHP’li milletvekilleri hakkında işlem yapılabileceğine ilişkin sözleri “Elinden tutan yok” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, “İnsan haklarının, evrensel hukukun, demokrasinin, seçme ve seçilme hakkının eksiksiz uygulanması için her bedeli ödemeye hazırız. Tehdide ve şantaja asla ve asla boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu.
 
 
 
 
‘Seçmene gidin, anlatın’
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu TBMM’de milletvekilleriyle 5 ’erli gruplar halinde görüştü. Kılıçdaroğlu, CHP’li vekillerden seçim bölgelerine giderek, yemin boykotu konusunda tavırlarını halka anlatmalarını istedi.