240 borsa şirketi 2012 yılının ilk yarısında 15 milyar TL net kâr açıkladı. Şirketlerin kârı yüzde 10.43 büyüdü. Finansman gideri azalan borsa şirketlerinin yılın ilk yarısında kârlılıklarının arttığı gözlendi. Uzmanlar bilançolarda dikkat çeken sektörlerin kârlarında ciddi artışlar olduğunu dile getiriyor.

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, İMKB’de yılın ilk yarısında, orman ürünlerine dayalı sektörler ve bu kapsamda kağıt ve kağıt ürünlerinin mali performansıyla ön plana çıkan sektörler olduğunu söylüyor. Doğan, bunun yanında ulaştırma, ticaret, banka vesigorta da yılın ilk yarısında oldukça iyi performans sergileyen sektörler arasında yer aldığını belirtiyor.

Bankaların hepsi yılın ilk yarısını kârla tamamladı. Akbank, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve Finansbank dışında bütün bankaların kârlarında artış gözlendi. Bankalar 240 şirketin 15 milyarlık toplam karının yüzde 58’ini gerçekleştirdi.

Performanslar sürmeyebilir

İlk yarının tamamlanmasının ardından şimdi de gözler ikinci yarıda. Profesyoneller yılın ikinci yarısı ile birlikte düşük büyüme hızının devam edeceğini düşünüyor. Üzeyir Doğan, bu durum kredi büyüme hızının düşeceği anlamına da gelmektedir. Bu da İMKB’nin öncü sektörü bankalar için olumsuz bir durum oluşturmaktadır, diyor. Ayrıca tahvil fiyatlarındaki yükselişin de sonlarına gelinmiş olması, sektörün karlılığını olumsuz etkileyecek bir başka unsur olarak değerlendiriliyor.

Yeni düzenlemeler ile bankaların faiz gelirleri dışında kalan hizmetlerden aldıkları ücretlerin düşürülmesinin planlanması, sektörü baskı altına alan başka bir unsur olacak. Bu nedenle not artışı gibi marjinal bir olay gerçekleşmeyecek olursa, banka hisseleri karlılık açısından yılın ilk yarısında olduğu gibi ortalamanın altında performans sergileyebilirler. Doğan, düşük büyümenin sanayi, enerji ve kimyasal madde üretimi yapan şirketler için olumsuz olacağı kanaatini taşıdıklarını belirtiyor.

Tarım ve gübre öne çıkacak

İlk yarı verilerini değerlendiren uzmanlar yılın ikinci yarısı için tarımsal ürün üreten, bu ürünler için gerekli ilaç, gübre vs. gibi girdileri üreten şirketler ile gıda sektörü ön plana çıkabilir, diyor. Üzeyir Doğan, ABD’de yılın kurak geçmesi ve küresel ölçekte tarımda rekoltenin bir çok üründe düşük çıkmasının beklenmesi bu sektördeki hisseleri olumlu etkileyecektir, diyor.

Bu sektörlerden henüz prim yapmamış ve faaliyet karı olumlu seyreden şirketlerin de seçilebileceğini öngörüyor. Ayrıca piyasanın genelinin beklediği yılın son çeyreğinde ABD ve AB tarafında olacak bir parasal genişleme için de değerli madenler sektörü takibe alınabilir

BİLANÇOLAR NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?

Yatırımcılar bilançoları değerlendirirken, sadece kar rakamlarına bağlı kalmamalılar. En yüksek kar artış oranını yakalayan şirket en iyi şirkettir yaklaşımı doğru değildir. Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan hisse seçiminde kârını artıran hisseler içerisinde, daha detaylı bir analize gidilmeli, bu şirketlerde kârı artıran unsurlar tespit edilmelidir. Tek seferlik gelirler ile bir defaya mahsus kâr artışı sağlayan şirketlerden uzak durulmalıdır, diyor.

Uzmanlar, kâr artışının faaliyet gelirlerinden sağlandığı yani esas faaliyet karını düzenli olarak artıran şirketlerin ön plana çıkacağını vurguluyor . Bu nedenle karını artırmayı bilen, fakat buna karşın Fiyat/Kazanç oranı düşük hisselerden “Piyasa Değeri/Defter Değeri” oranı da düşük hisselerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

BAYRAM TATİLİ VE SAKİN SEYİR

Bayram tatili nedeniyle kısa bir hafta olacak. Ekonomik verilerdeki gelişmelere bakıldığında açıklanan ödemeler dengesi ve işsizlik verilerinin olumlu olduğu gözleniyor. Cari açıkta ise düzelmenin devam ettiği dikkat çekiyor. Açıklanan işsizlik oranının dönemsel bazda 2005 yılından bu yana en düşük orana inmesi olumlu. Bu hafta bayram tatili nedeniyle piyasalarda kısa bir hafta olacak. Faizde aşağı seyir, dövizde yatay bir seyir gözlenebilir. İMKB 100 Endeksi’nde ise direnç seviyeleri öne çıkacak.

BORSA

YATAY HAREKETTE

Endeks 64.000-66.000 aralığındaki yatay bir bantta hareket ediyor. 66.000 seviyesinin üzerine çıkılması iyimserliği artıracaktır. Dirençler 67.000 ve 68.000 seviyelerinde bulunuyor. İlk destek ise 64.500 seviyesinde bulunuyor.

DÖVİZ

SIKIŞIK SEYİR

Dolar/TL 1.8004 seviyesinde. Dirençler 1.8150, 1.8250 ve 1.8330 seviyelerinde bulunuyor. Destek seviyeleri ise 1.7900, 1.7750, 1.7600 seviyelerinde. Küresel piyasalarda olumsuz bir gelişme yaşanmadıkça kısa vadede yatay ve sıkışık bir seyir yaşanabilir.

FAİZ

ZAYIF SEYİR SÜREBİLİR

Gösterge bileşik faiz haftayı 7.73 seviyesinden tamamladı. 7.60 – 8.00 seviyeleri önemli. Bu aralıkta hareket edebilir. 20 günlük hareketli ortalamanın altına kaydı. Faizde kısa vadede zayıf seyrin sürmesi beklenebilir.

ALTIN

YATAY HAREKET SÜRÜYOR

Altının onsunun 1.550-1.630 bandındaki yatay hareketini sürdürüyor. Haftayı 1.617 seviyesinden tamamladı. Güçlü direnç 1.630’da bulunuyor. 1.630 kırılmadıkça yatay bantta hareket sürecektir. İlk destek 1580-1550 seviyelerinde.

DIŞ PİYASALAR

YURT DIŞI GELİŞMELER İZLENECEK

Euro bölgesinde büyüme verileri beklentilerden iyi geldi. Aynı şekilde Amerika’dan gelen konut verileri de beklentiden iyi geldi. Bu olumlu durum piyasalarda hafta ortasından itibaren yükseliş trendi oluşturdu. Haftaya 13.204 puanla açılan Dow jones Endeksi 13.275 seviyesine çıktı. Gözler Avrupa’da. Euro Bölgesi ülkelerinde 2012 yılının ilk yarısında ekonomik daralma yaşandı. Euro Bölgesi’ne ilişkin eylül ayında somut adımların atılması bekleniyor. Bayram tatili nedeniyle küresel piyasalardaki gelişmeler öne çıkacak.

ABD

DİRENÇ 13.300’DE

13.200-13.300 direnç bölgesinde zorlandığı gözleniyor. Haftayı 13.275 seviyesinden tamamladı. Ortalamaların üzerinde hareket ediyor. 13.300’ün yukarı doğru kırılmasıyla çıkış sürer. Güçlü destek 12.820’de bulunuyor.

BREZİLYA

DİRENÇLERDE ZORLANIYOR

Direnç seviyelerinde zorlanmaya başladığı dikkat çekiyor. Haftayı 59.082 seviyesinden tamamladı. İlk destek 58.000 seviyesinde bulunuyor. 59.280 seviyesinin üzerine çıkması halinde yeniden güçlenebilir.

JAPONYA

9.100 ÖNEMLİ

9.100 seviyesindeki direncinin üzerine çıkmayı başardı. Bu seviyenin üzerinde tutunmayı başarabilirse yükselişi sürebilir. Güçlü destekleri 8.900 ve 8.800 seviyelerinde bulunuyor. Ortalamaların üzerinde hareket etmesi olumlu.

ALMANYA

7.200 AŞILMALI

Kısa vadede ilk direnç seviyeleri 7.100-7.200 seviyelerinde bulunuyor. Yükselen trendde hareket ettiği gözleniyor. Destek seviyeleri ise 6.900,6.800 ve 6.700 seviyelerinde. 7.200 seviyesinin aşılması güçlenmesini sağlayabilir. (Zeynep Aktaş/Milliyet)