İstanbul Veliefendi Hipodrumu, dün Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Anadolu Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nün tay satışına ev sahipliği yaptı. Seneye koşmaya başlayacak olan 2 yaşındaki 16 Arap tayının açık artırma usulüyle yapılan satışı öncesinde, ellerinde numara olan yüzden fazla alıcı, tribünde hazır bulundu. Kıbrısım, Özgünsoylum, Hasbahadır, Başoğul, Yiğitaslan, Çevikberk, Kulalıgil, Anadolu Rüzgarı, Berktuğ, Buğrayağız, Vuraltay, Beşyıldız, Seçkiner, Akarçay, Sarıkaya ve Seçkintay adlı taylar, seyisler eşliğinde sırayla "görücüye" çıktı. Bu sırada, alıcılar ellerindeki kitapçıktan tayların kimliklerini inceledi.

Satış, tam bir müzayede havasında geçti. Görevli, padoka çıkan atın önce kimliğini ve özelliklerini açıkladı. Ardından, en çok artıran, beğendiği tayın sahibi oldu. Eskişehir Mahmudiye'deki Anadolu Tarım İşletmesi'inde 1 yılı gebelik, 2 yılı ise büyüme evresi olmak üzere toplam 3 yılda yetiştirilen tayların 15'i, toplam 2 milyon 126 bin lira karşılığında yeni sahipleriyle buluştu. Hasbahadır isimli safkana ise alıcı çıkmadı. En pahalı taylar, 300'er bin liraya Arif Kurtel tarafından alınan Özgünsoylum ile Fatih Ekmekçi tarafından alınan Berktuğ'du.

En düşük fiyat ise Kulalıgil'e verildi. Bu tay 40 bin liraya satıldı. Mozaik Tarım İşletmeleri'nin sahibi Arif Kurtel, Özgünsoylum'un yanı sıra 5 tay daha aldı. Beşyıldız'a 185 bin, Seçkiner'e 160 bin, Sırkaya'ya 160 bin, Buğrayağız'a 135 bin, Vuraltay'a da 85 bin lira ödedi. Toplamda 1 milyon 25 bin liralık alım yapan Kurtel, Bursa Karacabey'de 15 gün önce gerçekleştirilen ihalede de 1 milyon 80 bin lira vererek 5 tay almıştı. Böylece 15 gün içinde, 2 milyon 105 bin lira verip 11 tayın sahibi olarak bir rekora imza attı.

DİĞER TALİPLER SİTEM ETTİ

Satışlarda Arif Kurtel'i "İmparator" lakaplı eski bir jokey olan Jokeyler Derneği Başkanı Süleyman Akdı temsil etti. Bazı talipler, "Her tayı da siz alıyorsunuz" diyerek Akdı'ya sitemde bulundu. İhaleden sonra görüşmek istediğimiz Arif Kurtel, "Konuşmak istemiyorum" diyerek hızla uzaklaştı. Aynı zamanda Mozaik Şarapçılık'ın da sahibi olan Kurtel Ailesi, 40 yıldır atçılık yapıyor. İzmir'deki at çiftliği, Arif Kurtel'in kızı Melis Emin Kurtel'in ismine kayıtlı. Melis Kurtel ise, "Biz bu konuyla gündeme gelmek istemiyoruz. At binmeye ve yarışlara meraklıyız. Kız kardeşim Deniz de zaman zaman geliyor yarışlara. Son alımlarla birlikte ne kadar atımızın olduğunu bilmiyorum. Ancak 100'ün üzerindedir" diyor.

EFSANE SUNUCU YİNE FORMUNDAYDI

Son açık artırmayı gür ve edalı sesiyle "efsane" olan Yaşar Esin sundu. Sunucunun "hikmetini" sorduğumuz yarışseverler, "O bu işin kralıdır" dedi. Bazı tayların satışı, TİGEM haralarının bulunduğu Bursa, Eskişehir ve Malatya'da yapılıyor. En özel görülen ve "Elli Tay" denilen safkanlar ise İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda yılda bir kereye mahsus satışa sunuluyor.

sabah