Türkiye"nin en önemli jeotermal enerji potansiyeline sahip ili olan Aydın"da, jeotermal enerji arama ruhsatları için başvuru süresi sona erdi. Aydın İl Özel İdaresi tarafından yürütülen başvuru çalışmaları sırasında toplam 88 yatırımcı başvuruda bulunurken, bu firmaların sadece 15 tanesinin Aydın"da faaliyet gösteren firmalardan olduğu belirtildi.
Türkiye"de jeotermal enerji aramalarına izin veren 5686 sayılı “Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununu” 13 Haziran 2007 tarihinde TBMM de görüşülerek yasalaştırılmıştı. Kanunla ilgili yönetmelik 2007 yılı Aralık ayında yürürlüğe girmişti. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından bir yıl sonra 13 Haziran 2008 tarihinde başlayan arama ruhsatları başvuruları, 20 Haziran 2008"de sona erdi. Bu yasayla; Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) dışındaki kişi ve kuruluşlarında jeotermal konusunda yatırım yapabilmesinin önünü açılmış oldu.
Aydın İl Özel İdaresi"nde bir hafta boyunca devam eden başvuru işlemleri hakkında bilgiler veren İl Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, il genelindeki mevcut sahalarda arama yapabilmek için toplam 88 şirketin başvuruda bulunduğunu söyledi. Bu şirketlerden 15 tanesinin Aydın"da faaliyet gösteren yerel firmalar olduğunu belirten Aktemur, “Başvuruların değerlendirilmesinin ardından ruhsat alan yatırımcılar arama çalışmalarına başlayacaklar. Çalışmaların başlamasının ardından 3 yıl içerisinde bütün arama işlerinin bitirilmesi gerekiyor. Çalışmalarını bu sürede sonlandırmayan yatırımcıların ruhsatları iptal edilecek. Genelde başvuran şirketler entegre enerji üretmek amacıyla talep de bulundu. Enerji üretimi sonrasında kalan sıcak suyu birçok amaç için kullanabilirler. Jeotermal enerji için başvuran şirketlerin temel amacı yerli enerji üretmek ve maliyetleri düşürmek. Petrol 25 dolardan 150 dolara çıktı ve petrolü en pahalı kullanan ülkeler arsında yer alıyoruz. Devlet enerji üretimine destek veriyor, MTA ellerinde bulunan ruhsatlı alanları önümüzdeki günlerde ihale edecek. Zaten Jeotermal alanlarının yüzde 80" i MTA"nın elinde bulunuyor. Yerli enerjiyi üretip kullanmamız ve Aydın"a katma değer sağlamamamız için hızlı hareket etmemiz gerekiyor” dedi.
AYTER"İN TEMELİ TEMMUZ SONUNDA ATILIYOR
Aydın"a yeni bir çehre kazandıracağına inanılan AYTER projesi temelinin önümüzdeki Temmuz içerisinde atılacağını müjdeleyen Aktemur, ruhsat işlemlerinin tamamlanma aşamasına geldiğini kaydetti. Bu projenin Aydın için önemli bir yatırım olacağını savunan Aktemur, “AYTER"in, Aydın Forum"a rakip olacağına inanmıyorum, Çünkü kendi aramızda bir centilmenlik anlaşması imzaladık. Aydın Forum"da yer alan mağazalar bünyemizde kurulacak alışveriş merkezinde yer almayacak ve farklı mağazalar yer alacak. Aydın Forum"un şantiyesi temel atıldıktan sonra bütünüyle AYTER alanına taşınacak ve alışveriş merkezi inşaatı ile müze inşaatı 1 yıl içerinde tamamlanacak. Otel inşaatı ise 3 yıl içinde tamamlanacak olup müzenin devri Kültür Bakanlığına yapılacak” diye konuştu.