Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı keşkek hayrında tonlarca dualı keşkek ve hayra özel yapılan turşu ve ekmek kısa sürede tükendi. Aynı zamanda Yörüklerin bayramlaştığı Dedebağ Hayrı renkli görüntülere sahne oldu. Etkinliğe Türkiye’nin değişik illerinin yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşamlarını sürdüren gurbetçiler de yoğun ilgi gösterdi.
Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, dünyada yaklaşık 15 bin kişinin aynı anda keşkek yemeği yediği tek mekanın Karacasu Dedebağ Mevkii olduğunu belirterek geleneğin hayırseverlerin de katkısı ile her geçen gün daha geniş kapsamlı olarak sürdürüldüğünü söyledi.
Bu etkinliğin Anadolu'nun Türkleştirilmesi'nde ve İslamiyet’in yayılmasında görev alan Horasan erenlerinden Dedebağ'ın ruhu için, yaklaşık 7 asırdır geleneksel olarak devam ettiğini belirten komite üyeleri ve programa eksiksiz katılan AK Parti Aydın Milletvekilleri, bu tür gönül işlerine destek veren herkese teşekkür ettiler.
Yaklaşık 3 gün önce başlayan hazırlıklar kapsamında ayıklanan buğdaylar, kesilen kurban etleri ile dün geceden itibaren kaynatılmaya başlandı. Güzelce pişen karışım dövülerek keşkek haline getirildikten sonra sabahın erken saatlerinde servise hazır hale getirildi. Bir çok kişi geceyi Dedebağ Mevkii’nde bulunan Horasan Erenleri’nden Dedebağ’ın türbesi ve çevresindeki alanda ibadetle geçirdi.
Etkinliğe AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Semiha Öyüş ve Gültekin Kılınç’ın yanı sıra Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı katıldı. Milletvekilleri geleneksel olarak milletvekilleri keşkek kazanaları başına geçip halka keşkek dağıttılar.
Türk milletinin en önemli özelliklerinden birinin gelenek ve göreneklerine sahip çıkması olduğunu belirten AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, 7 asırdır devam eden böyle bir etkinliğin eşine az rastlanacağını belirterek bu geleneği sürdüren herkese teşekkür etti.
Böylesi etkinliklerin Türk misafirperverliğinin bir sembolü olduğunu söyleyen Milletvekili Gültekin Kılınç ise Orta Asya’dan Anadolu’ya medeniyet taşıyan Türklerin, gittikleri yerleri sömürmek yerine barış ve adalet dağıttığını belirtti. Bunun son örneğinin Somali de ortaya konulduğunun altını çizen Kılınç, “Biz türkler millet olarak gittiğimiz yerlere barış ve hoşgörü ile birlikte adalet ve yardımlaşmayı götürdük. Osmanlının 700 yıl süren hükümranlığının temelinde de bu anlayış ve inanç yatıyor. Batı dünyası bugün, yeni sömürge alanları ararken, bizler Somali’de açlıktan kıvranan insanlara yardım eli uzatıyoruz. İşte bizi diğer milletlerden farklı kılan da budur. Çünkü biz ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ diyen peygamberin izinde ve yolundayız’’ ifadelerine yer verdi.

 

3.20110904162402.jpg

4.20110904162414.jpg

5.20110904162423.jpg

6.20110904162436.jpg