Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), aralarında Santander, BBVA, Bankia ve CaixaBank'ın da yer aldığı 15 İspanyol bankasının kredi notunu düşürdü.

Kuruluş yaptığı açıklamada, kararın, İspanya'nın geçen ay uzun vadeli kredi notunun indirilmesinin sonucu olduğuna dikkati çekerek, yüksek kredi provizyonları nedeniyle İspanyol bankalarının karlılığının orta vadede ortalamanın altında kalabileceği uyarısında bulundu.

S&P, 10 bankanın kredi notunu bir basamak, 5 bankanın notunu ise 2 basamak düşürürken, İspanya'nın en büyük bankası Santander'in kredi notunu ''AA-''den ''A ''ya, ikinci büyük bankası BBVA'nın notunu ise ''A ''dan ''A''ya çekti. Kuruluş, her iki bankanın not görünümünü de ''negatif'' olarak belirledi.

S&P, 13 Ocak'ta İspanya'nın uzun vadeli kredi notunu iki basamak düşürerek ''AA-''den ''A''ya indirmiş, kredi not görünümünü de ''negatif'' olarak belirlemişti.

Fitch 4 İspanya bankasının kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 4 İspanya bankasının kredi notunu indirdi.

Fitch, geçen ay İspanya'nın uzun vadeli kredi notunu düşürmesine bağlı olarak Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Bankia, CaixaBank ve Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona bankalarının uzun vadeli kredi notlarını düşürdüğünü açıkladı.

Kuruluş, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'nın kredi notunu ''A ''dan ''A''ya, Bankia'nın kredi notunu ''A-''den ''BBB ''ya, CaixaBank'ın kredi notunu ''A''dan ''AA-''ye ve Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona'nın kredi notunu ''AA''dan ''A-''ye indirdi.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria ve CaixaBank'ın kredi notları görünümünün ''negatif'' ve Bankia'nın kredi notu görünümünün ''durağan'' olduğunu belirten Fitch, Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona'nın kredi notu görünümünün hala izlemede olduğuna işaret etti.

Fitch, geçen ay İspanya'nın uzun vadeli kredi notunu indirmesinin hükümetin büyük bankaları destekleme yeterliliğini zayıflatacağını, bunun bankaların borçlanmasını daha riskli hale getireceğini ve aynı zamanda gayrimenkul piyasası ve ekonominin, bankaların ellerindeki varlıkların değerlerini düşüreceğini bildirdi.

Kredi notu indiriminin İspanya hükümetinin elini zayıflatacağını, buna rağmen İspanya'nın sıkıntıya giren bankaları desteklemeye çalışacağını belirten Fitch, İspanya ekonomisinin umutsuz görünümünün muhtemelen bankaların karlılığını olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

İspanya ekonomisinin bu yıl büyümeyeceğini ve gelecek yıl yüzde 1 büyüyeceğini tahmin eden kuruluş, işsizlik oranının yüzde 23 seviyesinde kalacağını ve gayrimenkul piyasasının ''uzun vadeli kaygı sebebi'' olmayı sürdüreceğini belirtti.