Senato’dan 77 senatör, Ulusal Meclis’ten ise 65 milletvekili, yasanın iptali için Anayasa Konseyi’ne gitti.

Yasanın baştan beri karşıtlarından olan merkez sağ gruptan Senatör Nathalie Goulet, “Çok sevinçliyim. Yasa yanlıştı ve yanlış Senato ve Meclis’ten döndü.Fransa’da parlamenterlerin cesur olduğunu gösterdik” dedi.

FRANSA kamuoyunda büyük tartışma yaratmasına rağmen hem Ulusal Meclis hem de Senato’dan geçen inkâr yasası için Senato’dan 77 senatör, Parlamento’dan da 65 milletvekili itiraz için Anayasa Konseyi’ne gitti.
Yasanın reddi için Senato’da muhalefet senatörleri Demokratik ve Sosyal Avrupa Topluluğu (RDSE) grubundan Jacques Mezard ve merkez sağ gruptan Nathalie Goulet, Ulusal Meclis’ten de Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Halk İçin Birlik Hareketi’nden (UMP) vekiller Jacques Myard, Michel Diefenbacher ve François Cornut-Gentille imza toplanması için etkin olarak çalıştı. Dün sabah Anayasa Konseyi’ne ilk olarak Ulusal Meclis adına 65 imzayı toplayan Myard ve Diefenbacher gitti. Ardından Senato adına 77 imzayı toplamayı başaran Mezard Konsey’e geldi. Başvuru dilekçesinde senatörler ve milletvekilleri, yasanın “Hem ‘suçun tanımı’ bakımından sorunlu bir dilde hazırlandığını, hem Fransız Anayasası’nın ifade özgürlüğünü düzenleyen 34’üncü maddesine aykırı olduğunu, hem de tüm üye ülkeleri bağlayan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10’uncu maddesine aykırı olduğu” belirtti. Parlamenterler, anayasaya aykırılık gerekçesiyle yasaya karşı olduklarını bildirdiler.

Sarkozy’ye rağmen

Ulusal Meclis’ten yapılan başvuruda Sarkozy’nin baskılarına rağmen iktidardaki Halk İçin Birlik Hareketi (UMP) başı çekti. Başvuru metnine UMP’den 52, Sosyalist Parti’den 11, bağımsızlardan da 2 milletvekili imza attı.
Senato’nun başvurusunda ise parlamentonun üst kanadında çoğunluk olan Sosyalist Partili (PS) senatörler ağırlıktaydı. Senato metnini de, PS’den 22, UMP’den 18, Cumhuriyetçi Merkez Grup’tan 12, Mezard’ın başkanlığını yaptığı RDSE’den 15, Çevrecilerden 8, Komünist Grup’tan da 2 senatör imzaladı. 

Amaç tarih yasalarına karşı çıkmak

Parlamentodan imzaları toplayan UMP milletvekilleri Jacques Myard, Michel Diefenbacher ve François Cornut-Gentille ortak bir açıklama yaparak, “Bu bir sağ-sol tartışması değil, çünkü bu yasa hem sağ hem de sol milletvekilleri tarafından desteklendi. Bu bir meclis-hükümet tartışması değildir, çünkü yasa hükümetten değil bir milletvekilinden gelmiştir. Ve Meclis’te hükümet ne karşı ne de taraf olmuştur ve Meclis’in sağduyusuna bıraktığını dile getirmiştir. Bu girişim, Ermenilerin acısını da umursamamak anlamına gelmiyor. Amacımız, tarih yasalarına karşı çıkmak ve tarihçilerin özgürce çalışabilmesine meydan vermektir” dedi.

Fransız parlamenterlerin cesur olduğunu gösterdik

Senato’daki çalışmanın başını çeken Jacques Mezard da “Sonuçtan çok mutluyum. 77 senatör burasının bağımsız bir yapı olduğunu ve senatörlerin anayasaya bağlılığını bir kez daha sergilediler. Ben baştan ‘Fransa’yı umutsuzluğa sürüklemeyin’ çağrısında bulunmuştum. Ve çağrım kabul gördü. Mutluyum” dedi. Nathalie Goulet de, “Çok sevinçliyim. Bu yasa yanlıştı ve yanlış hem Senato’dan hem Meclis’ten döndü. Fransa’da parlamenterlerin cesur olduğunu gösterdik” dedi.

Süreç nasıl işleyecek: Bir ay süresi var

Anayasa Konseyi, ‘aykırılık iddiası’ ile sunulan inkâr yasası hakkında en geç 30 gün içinde kararını verecek.

Anayasa Konseyi’nin, yapılan itirazı kabul etmesi durumunda, yasa kesin olarak düşmüş olacak. 

Karar ret olursa, reddin gerekçelerine bağlı olarak, bundan sonra benzer bir yasanın Meclis’te gündeme gelebilmesi için, önce Anayasa’da değişiklik yapmak gerekecek.

Ancak yasa eğer Anayasa’ya uygun bulunursa, Cumhurbaşkanı tarafından hızla onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Üçüncü bir ihtimal de Anayasa Konseyi’nin “yasanın ayrıntısında değişiklik” yapma önerisi getirmesi. Yasanın yazılışında ya da tekniğinde bir hata olduğunun tespit edilmesi durumunda, yeniden yazılması için Parlamento’ya gönderebilecek.

Ancak bu durumda önceki yasa değil, yeniden hazırlanmış bir yasa getirilecek ve süreç en başından yeniden başlayacak. 

Başkanı yasaya karşıydı

Başkanlığı’nı eski Meclis Başkanı Jean Louis Debre’nin yürüttüğü Anayasa Konseyi’nin 9 üyesi bulunuyor. Debre, Meclis Başkanı olduğu 2006’da ‘soykırım yasası’ Parlamento’da görüşülürken yasaya karşı çıkmış, iç tüzük boşluğunu kullanarak yasayı oylatmamaya da kalkınca yuhalanmıştı./_np/8941/15678941.jpg

Hiç işimize gelmiyor

İNKÂR yasasının Anayasa Konseyi’ne gönderilmesi, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi hüsrana uğrattı. Dün UMP’li vekil ve senatörlerle biraraya gelen Sarkozy’nin, yasanın Konsey’e gönderilmesinin “hiç işine gelmediğini” söylediği ortaya çıktı. Fransız liderin, vekillere, Anayasa Konseyi’nin yasayı reddetmesi durumunda, bu kez Yahudi Soykırımı’nın inkârını yasaklayan düzenlemelerin de tartışmaya açılmasının gündeme gelmesinden endişe ettiğini dile getirdiği belirtildi. Sarkozy, Hürriyet’in inkar yasasıyla ilgili sorusuna ise “Bu konuda yorum yapmayacağım” dedikten sonra Fransız parlamenterleri kastederek “Kendi inisiyatifleriydi, benim desteğimle olmadı” dedi.
hürriyet