Zorlu Enerji, tek bir alanda kurulu gücüyle Türkiye"nin en büyük rüzgâr santralını (RES) Osmaniye"de bulunan Gökçedağ"da inşa ederken, Hitit dönemindeki Fırtına Tanrısı Baal"in şansına da güvendi. Toplam 54 türbinden oluşan ve 135 megavat kurulu güce sahip olan santralı, lisansın gecikmesine karşın 2 yılda tamamladıklarına dikkat çeken Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, “Üç metrelik heykeliyle bizim rüzgârı bekliyor inşallah” esprisi yaptı.

14.5 milyon ağaca eş

Zorlu Enerji yöneticileriyle birlikte, Gökçedağ"daki santralı gazetecilere gezdiren Murat Sungur Bursa, santralın yılda yaklaşık 500 milyon kilowatt saat elektriği sıfır karbon salınımıyla üreteceğini, bunun wda sera gazı azaltışında yılda 14.5 milyon ağaca eşdeğer katkı sağlayacağını belirti. Bursa, “Doğanın alabileceği belli bir kirlilik oranı var. Her yeni yatırımın yaratacağı belli bir kirlilik olsa bile, bunun o limiti geçmemesi önemli” diye konuştu.

210 milyon Euro

Zorlu Enerji Grubu iştiraklerinden Rotor Elektrik Üretim"e bağlı Gökçedağ RES, her biri 2.5 MW kapasiteli 54 türbinden oluşuyor ve 135 MW kurulu gücüyle Türkiye"nin en büyük RES"i konumunda bulunuyor. Yüzde 30"u Dünya Bankası"ndan olmak üzere yabancı yatırım bankalarından sağlanan finans paketiyle 210 milyon Euro"ya inşa edilen RES"in lisans sürecini ise Bursa, şöyle anlattı: “Buranın lisansı başka bir firmaya aitti ancak yatırımlarında aksama olduğu için lisansları iptal edilmek üzereydi. Biz 10 gün kala lisansı aldık. Sarıtepe ve Demirciler"de 50 ve 60 MW"lık iki rüzgâr lisansımız daha var. Onların da devreye girmesiyle Osmaniye"deki kurulu gücümüz 245 MW"a ulaşacak.”

Piza Kulesi"nin iki katı

Türkiye"nin rüzgâr enerjisindeki kurulu kapasitesinin yüzde 11"ini karşılayan Gökçedağ RES hakkında Zorlu Enerji yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 54 türbinin her biri 85 metre, yani Pizza Kulesi"nin iki katı uzunluğa sahip. Rüzgâr türbinlerinin kanatları tam bir tur döndüğünde ise çapları bir futbol sahası kadar büyüklüğü kapsıyor.

Pakistan"da RES yaptık nükleer gibi karşılandık

MURAT Sungur Bursa, Pakistan"daki rüzgâr santralı yatırımlarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Orada 5 MW"ı bitirdik. 50 MW"ın müzakereleri sürüyor. Pakistan"da başka hiç rüzgâr türbini yok. Bu nedenle 5 MW için yaptığımız açılışta sanki nükleer enerji yatırımı yapmışız gibi karşılandık” diye konuştu.

Türkiye"de ilk kez kuşlara özel radar

-ZORLU Enerji, Gökçedağ RES"in bölgede yaşayan kuşları etkilememesi için ise yakında özel bir kuş radar sistemi harekete geçirmeye hazırlanıyor. Sistem, kuşların rüzgâr türbinlerine doğru uçması durumunda 10 kilometreden kuşları tespit ederek, sinyal verecek ve kuşlar geçerken türbinler duracak. ÇED kapsamında böyle bir zorunluluk olmadığını anımsatan yetkililer, “Bu sistem önümüzdeki yıl devreye girecek. Türkiye"deki ilk kuş radarı olacak. Türbinler acil durumlarda iki saniyede durabiliyor” dedi.

Merve ERDİL / Hürriyet