Kahramanmaraş'ta beyin ölümü gerçekleşen 14 yaşındaki çocuğun kalbi, karaciğeri ve 2 böbreği, ailesi tarafından bağışlandı.

Kahramanmaraş- Merkeze bağlı Çakırdere köyünde 10 gün önce rahatsızlanarak Necip Fazıl Şehir Hastanesi'ne kaldırılan Emrah Domurcuk'un (14) beyninde tümör tespit edildi. Ameliyat edilerek yoğum bakım ünitesinde tedavi altına alınan ancak müdahaleye rağmen kurtarılamayan Domurcuk'un ailesi, çocuklarının organlarını bağışlamayı kabul etti.

Yapılan değerlendirme sonrası Domurcuk'un kalbi, karaciğeri ve 2 böbreğinin nakle uygun olduğu belirlendi. Gaziantep ve Ankara'dan gelen sağlık ekiplerinin yaptığı ameliyatla aldıkları Domurcuk'un kalbi Sağlık Bakanlığı'na ait uçak ambulansla Ankara'ya, karaciğeri karayoluyla Malatya'ya ve böbrekleri de Gaziantep'e götürüldü.

Necip Fazıl Şehir Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Mehmet Ali Düzkale, yaptığı açıklamada, Emrah Domurcuk'un hastanede beyin ölümünün gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Aileyle görüştük ve ikna ettik. Kendileri organ bağışında bulundu. Daha sonra Sağlık Bakanlığı'yla temasa geçtikten sonra Gaziantep ve Ankara'dan gelen ekip ile Kahramanmaraş'taki ekip dün gece ameliyatla organları aldı. Kalbi, sabaha karşı uçakla Ankara'ya, karaciğeri karayoluyla Malatya ve 2 böbreği de karayoluyla Gaziantep'e götürüldü. Şehrimizde organ bağışının artması bizleri sevindiriyor.''

Ameliyata katılan Sani Konukoğlu Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Doç. Dr. Necmettin Güvence ise kadavradan organ bağışının bu bölgede oldukça az olduğunu ifade ederek, ''Onun için fedakarca çalışan ekibi tebrik ediyoruz. Ailelerin ikna edilmesi kolay değil. Özellikle organ bağışında bulunan aileleri kahraman olarak görüyorum'' diye konuştu.

Türkiye'nin kadavradan organ nakline büyük ihtiyacı olduğunu belirten Güvence, organ bağışı sayısını artırarak, bu sayede ''canlıdan organ nakli'' yapmak zorunda kalmak istemediklerini söyledi.

Güvence, halkın da organ bağışı konusunda duyarlı olmasını beklediklerini kaydetti.
Beyin ölümü gerçekleşen Emrah Domurcuk'un amcası Mustafa Domurcuk da 10 gündür hastanede bulunduklarını ve çocuklarını kaybetmekten dolayı çok üzgün olduklarını ifade etti. Hastanedeki yetkililerin ağabeyi İsmail Domurcuk'la görüştüğünü ve kendisinin organ bağışında bulunmaya karar verdiğini anlatan Domurcuk, ''Bizler yandık onlar yanmasın, onlar yaşasın. Ne mutlu bize, onların yaşaması bizi sevindirecek'' diye konuştu.

Mustafa Domurcuk, daha önce organ bağışıyla ilgili bilgiye sahip olmadıklarını, herkesin bu konuda bilinçli olması gerektiğini vurguladı.