Orgeneral Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanının istifalarını tetikleyen Balyoz tutuklusu 14 general ve amiralin, “İrticacı” oldukları gerekçesiyle binlerce subayın ordudan atılmalarında kullanılan maddelere dayanılarak re’sen emekli edilmeleri gündemde.
 
YAŞ’ta, Jandarma ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına kimlerin atanacağı ve Özel’in vekaleten görevlendirildiği Genelkurmay Başkanlığı görevine asaleten atanıp atanmayacağı belli olacak.
 
Özel’in, asaleten Genelkurmay Başkanlığı’na atanması halinde boşaltacağı Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na da bir atama yapılacak. YAŞ’ta belirginleşecek bir diğer konu ise, TSK komuta kademesi ile siyasi irade arasında ciddi sürtüşme konusu haline gelen Balyoz tutuklusu 14 general ve amiralin re’sen emekli edilip edilmeyecekleri. Bu kişiler tutuklu oldukları için zaten TSK Personel Yasası gereği terfi işlemleri yapılamıyor. Dolayısıyla terfi durumlarının YAŞ’a gelmemesi gerekiyor. Buna rağmen, Koşaner ve ekibi, bu kişilerin tutuklu oldukları halde terfilerinde ısrar etmişlerdi.
 
Re’sen emekliliğe sevk
 
Gerek hükümet gerekse Köşk’ün, artık yasal yetkilerini kullanmalarına karşı kimi komutan engelinin ortadan kalkmasıyla birlikte, tutuklu oldukları için zaten terfi edemeyecek olan Balyoz sanığı 14 general ve amirali, re’sen emekli etmeleri bekleniyor.