Mahalli idareler yeni döneme 14 milyar 73 milyon TL'lik Hazine borcu ile girdi. Bu borcun 6 milyar 708 milyon TL'sini vadesi geçmiş borçlar oluşturdu...

Mahalli idareler yeni döneme 14 milyar 73 milyon TL'lik Hazine borcu ile girdi. Bu borcun 6 milyar 708 milyon TL'sini vadesi geçmiş borçlar oluşturdu.

Hazine Müsteşarlığı'nın vadesi geçmiş alacaklarının yüzde 81.8'i, toplam alacaklarının da yüzde 54.5'i mahalli idare borçlarından oluştu.

Mahalli idarelerin vadesi geçmiş borçların yüzde 60.5'i, toplam alacakların da yüzde 32'si Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden kaynaklandı. En borçlu idarelerde Ankara'yı İzmit ve MARİÇ Marmaris-İçmeler-Armutalan Belediye Birliği izledi.

ÖDENMEYEN BORÇLARIN YÜZDE 82'Sİ MAHALLİ İDARELERDEN

29 Mart seçimleri ile mahalli idarelerde yeni bir döneme girilirken, borçlar en önemli sorun olacak. Hazine Müsteşarlığı'nın 28 Şubat itibariyle alacak stoku verilerinden yaptığı belirlemeye göre, mahalli idarelerin Hazine'ye toplamda 14 milyar 73 milyon TL borcu bulunuyor. Bu borç Hazine toplam alacaklarının yüzde 54.5'ini oluşturdu. Mahalli idarelerin vadesi geçmiş borçlarının tutarı ise 6 milyar 708 milyon TL olarak belirlendi. Böylece Hazine'nin vadesi geçmiş alacaklarının yüzde 81.8'i mahalli idarelerden kaynaklandı.

BORÇ ŞAMPİYONU ANKARA

Mahalli idare borçlarında ilk sırada açık ara Ankara bulunuyor. Ankara'nın Büyükşehir Belediyesi, Su ve Kanalizasyon İdaresi ve EGO olarak üç parçadan oluşan borcunun tamamı 4 milyar 509 milyon TL düzeyinde bulunuyor. Bu tutarla mahalli idarelerin toplam borcu içinde yüzde 32 pay alan Ankara, vadesi geçmiş mahalli idare borçlarının ise yüzde 60.5'inden sorumlu bulunuyor. Ankara'nın 4 milyar 509 milyon TL tutarındaki toplam borcunun 4 milyar 61 milyon TL'sini zamanında ödemediği belirlendi.

İZMİT İKİNCİ

Borçlularda Ankara'yı toplamda 4 milyar 488 milyon TL, vadesi geçmişte 1 milyar 219 milyon TL ile İzmit Büyükşehir Belediyesi izledi. Üçüncü sırada da toplamda, hemen tamamı vadesi geçmiş olan 1 milyar 81 milyon TL ile MARİÇ Marmaris-İçmeler-Armutalan Belediye Birliği yer aldı.

SABAH