LCW Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, 2020 yılında Avrupa'nın en başarılı 3 firmasından biri olacaklarını belirterek, ''Bu yıl yüzde 50 büyüyeceğiz. 2011'de de 14 bin öğrenciye burs vereceğiz. Bunun toplam boyutu 36 milyon lira'' dedi.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği'nce (AMPD) bu yıl 13'üncüsü düzenlenen ''AMPD Perakende Zirvesi''nde bir markanın liderlik serüveni konulu konuma yapan LCW Yönetim kurulu Başkanı Vahap Küçük de insan hayatında olduğu gibi şirketlerin hayatında da dönüm noktaları bulunduğunu, 1988'de fason üretici olarak faaliyete başlayan bir şirketin daha sonra marka olması gerektiğini düşünerek marka olma yoluna gittiklerini anlattı.

Bu süreçte 1980'li yıllarda 85 milyon dolar olan cironun 15 milyon dolara kadar indiğini, ancak bugün milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştıklarını anlatan Küçük, insan kaynakları ve bilgisayar altyapısına büyük yatırım yaptıklarını ve sektöre ciddi insan kaynağı yetiştirdiklerini söyledi.

Türkiye'de ortaklık kültürünün istenilen seviyede olmadığını, ortaklıkların çok kısa ömürlü olduğunu dile getiren Küçük, işte iyi niyetin yetmediğini, mutlaka belli kuralların konulması ve uygulanması gerektiğini kaydetti.

Küçük, biri Fransız olmak üzere diğer aile üyeleriyle birlikte 4 ortak olduklarını belirterek, şunları söyledi:

''Biz firmada yöneticilik ile ortaklığı net olarak ayırdık. Bizde her ortak kendisini yönetici olarak görür. Bir ortak 'ben patronluk yapacağım' dedi. Diğer ortak üretime bakıyor. Kardeşim şirketin CEO'su ve mutfakta günde 14-15 saat çalışır. Biz kardeş olarak kavşaklardan geçmeye çalışır, karşı karşıya gelmemeye çalışırız. Onun alanına ben girmem, benim alanıma o girmez. Bir otomobili iki şoför kullanırsa kaza yapma riski çok yüksektir. Aileyle ilgili 2001 yılına kadar kardeşlerim gruptaydı. İki nedenden dolayı sıkıntı olacağını gördük ve 'riski bölelim' dedik çatı şirket oluşturduk. Her kardeşi, belli ortaklık yapısında farklı sektörler kurarak transfer ettik. Kolay olmadı. Bütün eleştiri ve anne baba baskısına direnç gösterip bunu yaptık. Hepsi farklı alanda patron ve yönetici oldu. Farklı sektörlerde büyüyorlar. Böylece hem buradaki yapıyı kurtarmış olduk, hem de riski bölmüş olduk.''

Kendilerine bir misyon ve vizyon koyduklarını belirten Küçük, ''2020 yılında Avrupa'nın en başarılı 3 firmasından biri olacağız'' dedi.

Küçük, bunun altında bir misyon ve değerler silsilesi bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Ben ne kadar vergi verdim, ne kadar istihdam sağlıyorum ve ne kadar hayır işi yapıyorum? Ne kadar para kazandığımdan çok, ne kadar vergi vereceğim, ne kadar istihdam sağlayacağım, ne kadar hayır işi yapacağım önemli. Bize keyif veren üç unsur bunlar. Teşvik olsun diye söylüyorum. Bu yıl hedefimiz 10 bin öğrenciye burs vermek. 2 milyon 400 bin parça giysi yardımı yapmak. Her yıl net karın yüzde 10'unu bu işlere ayırdık. Biz kepçeyle verdik, Allah bize daha büyük kepçeyle verdi. Yardımları Türkiye genelinde yapıyoruz. Sosyal dayanışma vakıflarını kullanıyoruz ve böylece Türkiye'nin en ücra köşelerine kadar da ulaşabiliyoruz. Yardım alan bizden aldığını bilmiyor ama giysi alan markalı ürün olduğu için bunu gizleyemiyoruz.''

Küçük, yüzde 40 büyüme hedefleri bulunduğunu da belirterek, ''Bu yıl yüzde 50 büyüyeceğiz. 2011'de de 14 bin öğrenciye burs vereceğiz. Bunun toplam boyutu 36 milyon lira'' dedi.

-AMPD ÖDÜLLERİ-

AMPD Zirvesi kapsamında AMPD ödülleri de verildi.

Toplam 56 adet proje başvurusu yapılan ve 8 kategoride verilen ödüller şöyle:

-Yılın Pazarlama Kampanyası kategorisinde Korupark mansiyon alırken, Kampust Kart projesiyle YKM ödüle değer görüldü.

-Yılın Müşteri Memnuniyeti Projesi ödülünü Migros Money Club projesiyle perakende dalında Migros kazandı.

-Perakendede Yılın Teknoloji Uygulaması ödülünü Global Blue alırken, mansiyonu da kurumsal otomasyon modülü ile Kiğılı aldı.

-Yılın İnsan Kaynakları Uygulaması ödülünü Kariyer Yönetim Sisteminin Mağaza Kariyer Haritaları ile YKM alırken bu dalda Sanko Park da mansiyona layık bulundu.

-Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi ödülünü ''Nadir Eserlerin Dijital Ortama Aktarılması Projesi'' ile Teknosa alırken, bu dalda Boyner de ''Nar Taneleri'' projesi ile mansiyon kazandı.

-Yılın Yaratıcı Perakende Konsepti Ödülü Mudo'ya verilirken, Yılın 50 Bin Metrekareden Büyük AVM'si kategorisinde Kentpark mansiyon, Yılın 50 bin metrekareden küçük AVM'si kategorisinde de Kozzy ve Malatya Park ödül aldı.

-Yılın Outler AVM'si ödülünü Optimum Outlet İstanbul, Yılın perakende kuruluşu market dalında ödülü Migros alırken bu dalda mansiyon ödülü de BİM'e verildi.

-Yılın zincir mağazalar konusundaki perakende kuruluşu ödülü de Kiğılı'ya verildi.

A.A.