Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği esnaftan gelen talep üzerine çırak arayışına girdi. Özellikle sanayi esnafında çırak sorununun hat safhaya ulaştığını belirten Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulisi Akşit, Aydın"da 8 yıllık zorunlu eğitimini tamamlamış 14 bin çırağa ihtiyaç duyduklarını açıkladı.
Aydın"da her geçen gün esnafın çırak sorunu artarak devam ediyor. Çırak sorununa çare bulamayan esnaf ise çözümü Esnaf Odaları Birliğinden yardım istemekte buldu. Esnaftan gelen çırak talebi karşısında çalışma başlatan Esnaf Odaları Birliği esnafa en fazla çırağın kırsal kesimden geldiğini düşünerek köy ziyaretlerine başladı. Köylerde dahi esnafa çırak bulmakta zorluk çeken Esnaf Odaları çıraklık sorununa zorunlu eğitim süresinin artırılmasına bağlıyor. Aydın genelinde 14 bin çırak arayan Esnaf Odaları Birliği gelen çıraklara iş garantisi de veriyor.
DEMİRCİ, TAMİRCİ VE MARANGOZLAR LİSTE BAŞI
128 bin üyesi bulunan Aydın Esnaf Odaları Birliği en fazla demirci, tamirci ve marangoz mesleklerinde çırak bulmakta zorlanıyor. 320 üyesi bulunan Marangozlar Odası 13 çırakla mesleği sürdürmeye çalışırken, demircilerde ve tamircilerde de durum farklı değil. Eğitim süresi arttıkça çırak sorununun daha da artacağını dile getiren Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hulisi Akşit, “Üretime dayalı istihdamda nitelikli eleman sıkıntısının giderilmesi için çıraklık çok büyük önem taşımaktadır. İlimiz Ege Bölgesi"nde işsizlikte lider konumda olmasına rağmen esnafımız çırak bulamıyor. Bizim dükkanlarımızda çalışan hiçbir çırak işsiz kalmaz. Biz aradığımız 14 bin çırağı iş garantisi veriyoruz. Bir çırak 5 yıl içinde kendi işine yapabilecek konuma geliyor. Çıraklık Eğitimden başka hiç bir kurumda bir kişi beş yılda işini eline alamaz. Meslek Yüksek Okulundan mezun olan bir öğrenci saç boyamasını bilmez. İki yılda terzilik, marangozluk, kuaförlük öğrenilemez” dedi.
10-15 YIL SONRA MESLEKLERİ YÜRÜTECEK KİMSE BULUNAMAYACAK
Aydın Esnafının çırak sorununu çözmek için köyleri ziyaret ettiklerini kaydeden Hulisi Akşit, şehir merkezinde yaşayanların çıraklık yapmak istemediğini kaydetti. Köylerde en büyük sorunun çıraklığa gelecek çocukların ulaşımı olduğunu kaydeden Akşit, “Köylerde 8 yıllık eğitimini tamamlamış çocukların aileleriyle yaptığımız görüşmelerde aileler çocuklarının ulaşımına ayıracakları bütçelerinin olmadığını söylüyorlar. Biz ne yapıp edip bu çocukları çıraklığa kazandırmak istiyoruz. Çünkü esnafımıza çırak bulamadığımız taktirde 10-15 yıl içerisinde bu meslekleri yaşatacak bir kişi dahi bulamayız. Şuanda zorunlu eğitim 8 yıla çıkmadan önceden çıraklığa giren kardeşlerimiz sayesinde bu işler yürüyor. Fakat kısa bir süre sonra ekmek çıkaracak, mobilya yapacak, kaporta doğrultacak, eline makası alıp takım elbise dikecek terzi bulamayacağız. Bu çok ciddi bir tehlikedir. Bu durumu hiç kimse göz ardı edemez” şeklinde konuştu.
ALTINLI TEŞVİK DE İŞE YARAMADI
Esnafın çırak sorununa çare arayışları sürerken, Marangozlar Odası"nın başlattığı altınlı çırak arayışı da soruna çare olmadı. 2006 yılında altınla çırak aramaya başlayan Aydın Marangozlar Odası, marangozluk mesleğini cazibeli hale getirmek için mesleği seçen çıraklara cumhuriyet altını hediye ediyordu. Buna rağmen 320 üyesi bulunan Marangozlar Odası üyelerinin çalıştırdığı marangozhanelerde şuanda 13 çırağın bulunduğu öğrenildi.
Marangozluk mesleğini cazibeli hale getirmek ve çırak sorununu aşmak için 2006 yılında mesleği seçenleri altınla ödüllendirme kampanyası başlattıklarını ifade eden Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, yaşanan çırak sıkıntısı dolayısıyla mesleklerinde ileriyi görmekte zorluk çektiklerini belirtti. İşsizlikten kurtulmak isteyen gençleri sanayiye davet eden Algün, "Ülkemizde milyonlarca işsiz genç bulunmasına rağmen sanayi esnafının çırak sıkıntısı çekmesi çok acı bir olay. Eskiden elinde mesleği olmayan gençlere kız vermiyorlardı. Bugün ise bir gencin sanayide çalışması ayıpmış gibi algılanıyor. Bu durum çok yanlış. Biz bu yanlış algılamayı ortadan kaldırmak ve gençler gözünde marangozluğu cazibeli hale getirmek için marangozluk mesleğini seçen gençlerimizi altında ödüllendirme kampanyası başlatmamıza rağmen şuan halen çırak sıkıntısı yaşıyoruz” şeklinde konuştu.