Adalet Bakanı Ergin dünkü toplantıya katılmadı. Talebin Anayasa'nın yargı bağımsızlığını teminat altına alan 138. maddesine aykırı olduğunu belirten Ergin, bundan vazgeçilmeden toplantılara katılmayacağını söyledi.

Günlerdir sonucu merakla baklenen Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) dünkü toplantısından da bir sonuç çıkmadı. HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı Sadullah Ergin dünkü toplantılara katılmazken üyelere Ergenekon savcılarının değiştirilmesi taleplerinin yasal dayanağının olmadığını ve bu talepler geri çekilinceye kadar toplantılara katılmayacağını söylediği öğrenildi.
Hakim teminatı ve yargı bağımsızlığını güvence altına alan Anayasa'nın 138. maddesini hatırlatan Ergin'in, “Ergenekon savcılarının görevlerinden alınmalarını gerektiren yasal bir durum yok” dedi. 1500 hakim ve savcının yaz dönemi atamasının görüşüldüğü toplantıda HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un talepleri krize neden olmuştu.

ERGENEKON KİLİTLEDİ

Ertosun, Ergenekon operasyonunu yürüten savcıların değiştirilmesini, Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün tutuklanmasına neden olan Güneydoğu'da faili meçhul cinayetlerin araştırılmasını sağlayan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki çete suçlarını ve KCK'ya yönelik operasyonları yürüten savcıların değiştirilmesini talep etmişti.

BAKAN TOPLANTILARA KATILMADI

Ertosun'un krize neden olan önerileri üzerine hakim ve savcılarla ilgili kararnamenin yayınlanması çıkmaza girerken, teklifleri Anayasa'nın 138. maddesine aykırı bulan Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Bakanlık Müsteşarı Ahmet Kahraman dün yapılan toplantıya katılmadı.

HSYK'NIN YETKİSİ YOK

Ergin'in Ergenekon ve faili meçhul cinayetleri soruşturan savcılar ile Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Köksal Şengün ve bir üyenin yerinin değiştirilme talebini Anayasa'nın 138. maddesine aykırı bulduğu belirtildi. Ertosun'un talebinin Anayasa'nın 138. maddesinde yer alan hakim teminatı ve yargı bağımsızlığına aykırı olduğunu belirten Ergin, “Haklarında yapılmış bir işlem olmadan bu hakim ve savcıların yeri değiştirilemez. HSYK'nın buna yetkisi ve yasal dayanağı yok” dedi. Öte yandan Adalet Bakanlığı'nın 1500 hakim ve savcı atamasına ilişkin çalışmayı tamamlayarak 15 Haziran tarihinde HSYK'ya sunduğu ortaya çıktı.

BUGÜN DEVAM EDİLECEK

Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman'ın katılmadığı HSYK'nın toplantısı bugün de devam edecek. Toplantıdan sonra açıklama yapan HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, adli yargıdaki hakim ve savcıların yer değiştirmesine ilişkin kararname çalışmalarının devam ettiğini, çalışmalara bugün de devam edileceğini söyledi. belirtti.

Anayasa ne diyor

Ergin'in gündeme getirdiği Anayasa'nın 138. maddesi şu şekilde: Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz. Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez. - yenişafak