Son günlerde yine dilimize doladık, 12 Dev Adam şarkısını. Hepimiz 12 Dev Adam'la yatıp kalkıyoruz. Polonya'daki Avrupa Şampiyonası'nda üst üste gelen zaferler yüreğimizi kabartıyor, evlerimizde televizyon karşısında 7'den 70'e bütün aile zafer çığlıkları atıyoruz.
Litvanya ile başladı zafer serimiz. Sonra Bulgaristan'ı, Polonya'yı, İspanya ve Sırbistan'ı devirdik. Bu akşam da Slovenya ile grup liderliği için karşılaşacağız. Şampiyonanın tek yenilgisiz takımı Türkiye basketbolda ekol olmuş rakipleri tek tek dize getirirken bu büyük başarıyı 12 Dev Adam'a ve tabii ki Antrenör Bogdan Tanjeviç'e borçlu. Çok fazla tanınmayan Tanjeviç'in bir Bosna âşığı olduğunu çok fazla kimse bilmez.

Bogdan Tanjevic'in ailesi Karadağlı olmasına rağmen Bosna Hersek'in yaşamında çok önemli yeri vardır. Çünkü basketbol kariyerine Bosna Sarejova takımı ile başlamış ve çok büyük bir çıkış yakalamıştır. Çocuk denilecek yaşta basketbol coach'luğuna başlayan Tanjevic daima genç oyunculara güvenmiş ve basketbola büyük yıldızlar kazandırmış biridir. Yugoslavya dağılmadan önce, şu anda Türk Milli Takımı'nda yardımcılığını yapan Nihat İzic ve Aziz Bekir gibi oyunculardan kurulu Bosna Sarejevo takımını Yugoslavya şampiyonluğuna ulaştırmıştır.

YAPILAN İYİLİK SÖYLENMEZ

Büyük bir çıkış yapan Tanjevic aynı zamanda Sarejevo takımı ile Avrupa'da da büyük ses getirince, 30 yaşında Yugoslavya Milli Takımı”nın başına geçti. Milli Takım ile Avrupa Şampiyonluğuna ulaştı. Bogdan Bosna'ya yapılan saldırılardan dolayı sadece üzülmekle kalmayıp insancıl yardımlara katıldı. Eski takım oyuncularını İtalya'nın Tirieste şehrinde bulunan evinde barındırdı. Onlara ve savaştan kaçan bir çok Müslüman insana evini açtı. Evini açmakla kalmadı, başta Almanya dahil başka Avrupa ülkelerine kaçmaya çalışan insanlara maddi manevi yardımda bulundu. Maddi yardım konusunda en ufak bir sır vermiyor. Bu konuda çok hassas. “Yapılan iyilik ve destek söylenmez” diyor. Ancak onun çevresinde bulunan insanlardan sızan habere göre verdiği destek milyon dolara yaklaşıyormuş.


Kariyeri başarılarla dolu

Dünya basketbolunun önemli isimlerinden biri olan Bogdan Tanjevic, 1948 yılında Yugoslavya'da doğdu. Uluslararası deneyimi bir hayli fazla olan tecrübeli antrenör, 1971'de başladığı kariyerinde ilk olarak Bosna Sarejevo Takımı'nı çalıştırdı. Tanjevic, 1981'de Yugoslavya Milli Takımı ile Avrupa Şampiyonası'nda ikincilik, 1999'da İtalya'yla Avrupa şampiyonluğu yaşadı. 2004'de Türkiye Milli Basketbol Takımı'nın başına geçen Tanjevic, Türk Milli Takımı'nın Japonya'da dünya 6.'sı olmasında büyük pay sahibiydi.


İşin sırrı sevgide

Türk Milli Basketbol Takımı bu çizgiye nasıl geldi. Bunu başarının mimarı Tanjveviç'e sorduk. Karadağlı coach “Çalışmak” dedi ve arkasından ekledi: “Elbette başarıyı gerçekleştirirken takımın içinde sevgi ve saygı mutlaka olmalı…”Tanjeviç “Benim için sahada gençlerin göstereceği efor önemli. Bir iki hata yaptı diye hemen oyundan almam, bunu yaparsam onları daha işin başında bitiririm" dedi.Yeni Şafak