“Türkiye"de Gençlik: Ne biliyoruz, ne bilmiyoruz?” ana teması altında, gençliğin karşılaştıkları sorunları masaya yatırıldığı 13. Ergen Günleri, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Kongre Eş Başkanlıklarını Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferhan Dereboy, Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Füsun Çuhadaroğlu Çetin ve Adnan Menderes Üniversitesi Gençlik Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Mehmet Eskin"in yaptığı 13. Ergen Günleri"nin Düzenleme Kurulu"nu ise Prof. Dr. Adil Türkoğlu, Doç. Dr. Ümit Tatlıcan, Yrd. Doç. Dr. Hacer Harlak, Yrd. Doç. Dr. Fatma Demirkıran, Yrd. Doç. Dr. Nermin Koruklu, Yrd. Doç. Dr. Sermin Kesebir, Yrd. Doç. Dr. Vesile Altınyaza oluşturuyor.
13. Ergen Günleri, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferhan Dereboy, Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Füsun Çuhadaroğlu Çetin, Adnan Menderes Üniversitesi Gençlik Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Mehmet Eskin"in açılış konuşmaları ile başladı.
Açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniveristesi Dil Tarih Coğtafya Fakültesi, Psikoloji Bölümü"nden Doç Dr. Ayşegül Durak Batıgün “Türkiye"de Ergenlik ve Gençlik Dönemi Çalışmaları” konulu bir konferans verdi. Batıgün, ergenlik dönemine ilişkin olarak yapılan çalışmaları toparlamak amacıyla gençlik çalışmaları ve biyografisi hazırladıklarını belirterek, “Türkiye"de ergenlik dönemine konu olan çalışmaları sistematik bir değerlendirmeyi hedefliyoruz. Bu çalışmalar araştırmacalar arasında iletişim ide kolaylaştıracaklardır “ dedi.
Batıgün"ün konuşmasının ardından derleme paneli bölümünde ise “Türkiye"de Gençliğin Eğitimi ve Sosyal Politikalar” konusu ele alındı. Başkanlığı"nı Prof. Dr. Adil Türkoğlu"nun yürüttüğü oturuma, Prof. Dr. Ferhunde Öktem, Doç. Dr. Tuncay Ergene, Doç. Dr. Tezan Bildik, Doç. Dr. Ragıp Özyürek ve Doç Dr. Hasan Akbulut hazırladıkları sunumlarla katıldı.
Seminerin öğlenden sonra ki ikinci bölümde Prof. Dr. Füsun Çuhadaroğlu Çetin"in başkanlığındaki “Türkiye"de Ergenlik Dönemi Gelişmeleri” konulu derleme paneline konuşmacı olarak Prof. Dr. Nebi Sümer, Prof. Dr. Hülya Günöz, Doç.Dr.Müge Artar ve Dr.İrem Motan katıldı. Daha sonra ise Prof.Süha Miral"in başkanlık ettiği “Türkiye"de Ergenlerin Psikiyatrik Bozukluklarının Tedavisi 1” ismiyle gerçekleştirilen seminerde ise Doç.Dr.Güliz Özgen ve Yrd.Doç.Dr.Taner Güvenir sunum gerçekleştirdi.
Kuşadası Pine Bay Tatil Köyü"nde üç gün sürecek olan 13. Ergen Günleri boyunca Türk Gençlerinde Ruh Sağlığı ve Davranış Sorunları, Ülkemiz Gençlerinde Cinsel Gelişim – Cinsellik ve Sorunları, Türkiye"de Ergenlerin psikiyatrik Bozukluklarının Tedavisi 2, Ülkemiz Gençleri için Risk ve Koruyucu Etmenler, Türk Gençlerinin Sosyal Psikolojik Özellikleri konuları ele alınacak. 13. Ergen Günleri, “Öğrencilik Halleri” konulu film gösteriminin ardından yapılacak olan “13.Ergen Günleri Değerlendirme forumu ve ödül töreni ile son bulacak.