Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde, Gercüş Kaymakamlığı'na ait araçla 15 Temmuz'da Muhammed Çelik’i ezen Gercüş Kaymakamı Server Sinanoğlu'nun, kaza sırasında alkollü olduğu ve normal hız limitinin saatte 50 kilometre olduğu şehir içinde, bu limiti 2'ye katlayarak saatte 103 kilometre hız yaptığı raporlarla tespit edildi.

Mezopotomya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, kaza sonrası hakkında "bilinçli taksirle ölüme sebep olmak" suçundan hakkında 2 yıl 8 ay ile 9 yıl arası değişen hapis cezası istemiyle Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açılan Sinanoğlu'nun dava dosyasına giren Adli Tıp Kurumu, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ve Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin atadığı bilirkişilerin raporları, Sinanoğlu'nun "Hiçbir şekilde alkollü değildim" ve "Hız limitim saatte 80-90 kilometreydi" yönündeki ifadelerini doğrulamadı.

ALKOLLÜ OLDUĞU TESPİT EDİLDİ

Verdiği ilk ifadesinde "Hiçbir şekilde alkol almadım" diyen Sinanoğlu'nun 0.27 promil alkollü çıktığı belirlendi. Adli Tıp Kurumunun (ATK) hazırladığı rapora göre, Sinanoğlu’nun kaza sonrası yapılan ilk muayenesinde 0,25 promil alkollü olduğu tespit edildi. Olayı kusur derecesine göre inceleyen ATK, yayalar için kırımızı, araçlar için yeşil ışık yandığı sırada karşıdan karşıya geçmesi nedeniyle Muhammed Çelik'i asli, Kaymakam Sinanoğlu’nu ise tali kusurlu buldu.

Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin trafik bilir kişisinden talep ettiği raporda ise, Sinanoğlu'nun şehir içinde hız limiti saatte 50 kilometre olması gerekirken hızının normalden 2 kat fazla olduğu tespit edildi. Sulh Ceza Hakimliği'nde verdiği ilk ifadesinde "Kavşağa yaklaştığımda hızım 80/90 km/h civarındaydı" diyen Sinanoğlu'nun hızına ilişkin Trafik Bilirkişisi Ahmet Erdoğan'ın hazırladığı raporda, hız limitinin saatte 103 kilometre olduğu tespit edildi. Trafik Bilirkişisi Ahmet Erdoğan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı talebiyle hazırladığı "kusur" raporunda ise ölen Muhammed Çelik'i yayalar için kırmızı ışık yandığı esnada karşıdan karşıya geçmesiyle kuralları ihlal ederek asli, Kaymakam Sinanoğlu'nu ise tali kusurlu buldu.

"VAATLERİNİ YERİNE GETİRMEDİLER"

Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada ise baba Murat Çelik, kaza sonrası şikayetçi olmaması karşılığında kendisine maddi ve manevi destek sözün verildiğini belirterek, şikayetinden vazgeçtikten sonra ise kimsenin kendisini aramadığını, telefonlarına da cevap vermediğini açıkladı. Davanın görülen ilk duruşmasında, kamu otoritesi gücü kullanılarak kendisi üzerinde baskı oluşturduğunu ima eden Çelik, kendisine bir kısım maddi destekte bulunduğunu, ancak şikayetinden vazgeçtiğini belirten dilekçeyi verdikten sonra sözlerinin yerine getirilmediğini ifade ederek, Kaymakam Server Sinanoğlu'ndan şikayetçi olduğunu söyledi. Anne Münevver Çelik de davaya şikayetçi olduğunu ve davaya müdahil olmak istediğini kaydetti.

SAVCI CEZA ARTIRIMINI İSTEDİ

Mütalaasını mahkemeye sunan savcı, Server Sinanoğlu'nun "alkollü olması ve hızının azami hızın 2 katı bir hızla araç kullanmasının" olası sonuçlarını öngörebilmesine rağmen fiili gerçekleştirdiğine işaret ederek, Sinanoğlu'nun "bilinçli taksirle ölüme neden olmaktan" 2 yıl 8 ay ile 9 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme, sanık avukatının mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talebini dikkate alarak duruşmayı erteledi.

Kaza sonrası bir ay 7 gün tutuklu kalan Sinanoğlu'nun açığa alınmadığı ortaya çıktı. Olay sonrası Çorum'a tayin edilen Sinanoğlu'nun, Çorum Valiliği Hukuk Müşavirliğine atandığı ortaya çıktı.