Dolapdere köyü yakınlarında çatışmanın çıktığı ormanlık alanın, olaydan sonra güvenlik kordonuna alınmamasını eleştiren emekli askeri hakim Rüştü Atpulat, bu tutumun hukuksuzluk ve suç olduğunu öne sürdü. Çatışmadan hemen sonra gazetecilerin ve çevrede yaşayan insanların bölgeye girdiğini hatırlatan emekli askeri hakim Atpulat, "Jandarma, en küçük bir trafik kazasında bile bölgeyi kordon altına alarak savcı gelmeden kimseyi sokmuyor. Ancak böyle büyük bir olayda çatışma alanının kordon altına alınmaması ve isteyen herkesin elini kolunu sallayarak, deliller toplanmadan ve savcı inceleme yapmadan alana girmesi, hem ciddi bir ihmalkârlık hem de kanuna aykırılıktır." dedi.
 
Savcıların bu ihmalle ilgili değerlendirme yapacağına inandığını dile getiren Atpulat, 13 askerin şehit edilmesinin örgütlü suça girdiğini, bunu soruşturma görevinin de özel yetkili savcılıklarda olduğunu kaydetti. Özel yetkili savcılıkların yürüttüğü soruşturmaların gizli olduğunu, sanık avukatlarına bile çok az bilgi verildiğini vurgulayan Atpulat, "Buna rağmen çatışmadan hemen sonra alanın televizyon ve gazetelerde gösterilmesi, bu gizliliğe uyulmadığının kanıtı. Güvenlik kuvvetlerinin çatışmadan sonra bölgeyi hemen kordon altına alması ve giriş çıkışa kesinlikle izin vermemesi gerekirdi. Deliller toplandıktan sonra bölge açılmalıydı. Buna nasıl izin verildi, hâlâ anlamıyorum." şeklinde konuştu.
 
Çatışma bölgesinin sahipsiz bırakılmasını büyük bir ihmal olarak değerlendiren eski bakanlardan Ekrem Pakdemirli ise, "İçlerinde bir hain, 'Siz bizim komutanları içeri aldınız, biz de size gösterelim.' diye düşünebilir. Benim vergilerimle ayakta duran bir ordu, bana böyle bir ihanette bulunamaz, bulunmaması lazım. Oraya soktuğunuz çocukların sırtına, bu yaz sıcağında 40 kilo ağırlık koyulur mu? Yemeğini helikopterle götürürsün. Adam boyu otlar varmış, onların bir mermiyle bile tutuşacağını bilmiyorlar mı?" değerlendirmesini yaptı.
 
10 köylü, saldırıya ilişkin savcıya ifade verdi
 
Saldırının yaşandığı bölgenİn yakınlarında bulunan Dolapdere köyü sakinlerinden 10 kişi, olaya ilişkin Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifade verdi. Cumhuriyet Başsavcısı Bedir Koca'ya saldırıya ilişkin ifade veren köylüler, daha sonra adliyeden ayrıldı. Öte yandan, hain saldırıyı incelemek üzere görevlendirilen ve Diyarbakır'daki incelemelerini sürdüren iki mülkiye başmüfettişi ve bir jandarma müfettişi albayın da köylülerin ifadesi alınırken Silvan Adliyesi'nde bulunduğu öğrenildi.
 
zaman