Avrupa Birliği’nin (AB) genişleme politikalarına desteği artırmak için hazırlatılan video, ırkçı ve yabancı düşman öğeler içerdiği gerekçesiyle eleştirilerin atağı oldu.

“Birlikte büyümek” başlıklı videonun başrolünde barışçıl Avrupa’yı temsil eden, Uma Thurman’ın Kill Bill filmlerinde giydiğine benzeyen sarı bir eşofman giymiş, güzel bir kadın yer alıyor. Kadın, ıssız bir binada üç erkeğin saldırısına uğruyor.

Kadına saldıran Asyalı erkek, Doğu Asya dövüş sanatlarından ince hareketler sergiliyor. Elinde pala, kafasında türban olan saldırgan ve uzun saçlı koyu renk tenli saldırganlar ise havada taklalar atarak içeri giriyor.

Kadın bu saldırıya yüzünde bir bıkkınlık ifadesiyle yanıt veriyor ve derin bir nefes alıyor. Bir anda kadının çember şeklinde dizilmiş 11 kopyası daha ortaya çıkıyor ve üç saldırganın etrafını çevirerek onları etkisiz hale getiriyor.

127 MİLYON EUROYA MAL OLDU

Videonun sonunda, saldırganlar ortadan kaybolurken çember şeklinde dizilmiş sarı eşofmanlı kadınlar AB bayrağındaki yıldızlara dönüşüyor. Ekranı bir AB bayrağı kaplarken video, “Ne kadar kalabalık olursak o kadar güçlü oluruz” sloganıyla sona eriyor. Böylece başta bu yıl yaz aylarında AB’ye girecek Hırvatistan olmak üzere yeni ülkelerin birliğe katılımı konusunda olumlu bir kamuoyu oluşturulması amaçlanıyor.

Toplamda 127 bin euroya mal olan ve Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu yetkilileri tarafından onaylanan videonun hedefi 16-24 yaş grubu gençler. Ancak genişleme propagandası yapmak için hazırlanan video, birçok kişi tarafından zenofobik bulundu. Avrupa’ya saldıran üç erkeğin AB’nin jeopolitik rakipleri BRIC ülkeleri olan Çin, Hindistan ve Brezilya olduğu ancak videoda Rusya’nın bulunmaması da dikkat çekti.

AVRUPA KOMİSYONU ÖZÜR DİLEDİ

EUObserver'ın aktardığına göre, Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, videodakilerin Kung Fu, Capoeira ve Kalaripayattu yaptıkları belirtilerek, “Video bu kişilerin yeteneklerinin sergilenmesiyle başlıyor ve bütün karakterlerin karşılıklı saygı gösterdikleri bir barış ve uyum ortamında sona eriyor. Biz bu videonun ırkçı bir içeriğe sahip olmasını amaçlamamıştık ve böyle anlaşılmasından dolayı çok üzgünüz” denildi. Video yayından kaldırıldı.

Avrupa Komisyonu, daha önce de böyle videolar hazırlamış ve övgüyle karşılanmıştı.