Genelkurmay Başkanlığı, Suriye tarafından vurulan Türk jetinin enkazının tespiti ve şehit pilotlarının deniz dibinden çıkarılmasına ilişkin olarak yürütülen çalışmalarla ilgili en kapsamlı açıklamayı dün yaptı. Yapılan açıklamada, şehit pilotların naaşlarının, Suriye sahilinden 8.6 mil açıkta bulunduğu belirtildi.

Pilotların naaşlarının çıkartıldğı bildirilen açıklamada, uçağa ait parçaların çıkarılmasının ise sürdüğü ifade edildi. Açıklamada, bin 260 metre derinlikte, toplam 17 hat üzerinde toplam 197 saat arama görevi icra edildiği ve deniz dibinde sekiz ayrı parça tespit edildiği ifade edildi.

Bu arada uçağın denizden çıkarılan parçalarının ve pilotların naaşlarının tespitinden sonra Ankara'da yapılan ilk değerlendirmelerde, Türk jetinin bin 200 kilometreyi aşkın bir süratle giderken füze tarafından vurulduğu, uçaksavar tarafından vurulmasının imkansız olduğu belirtiliyor.

Metal testine girecek

Yetkililer, naaşların ana gövdenin yaklaşık 0,6 mil ötesinde bulunduğunu, TCG Çeşme'nin yaptığı tespitin ardından bölgeye intikal eden R/V Nautilus'un çıkarma işlemini gerçekleştirdiğini belirtti. Uçağın parçalarının tamamı çıkarıldıktan sonra, parçalar "metal testi" olarak da bilinen bir teste tabi tutulacak. Yetkililer, uçağı vuran cismin vurduğu yerde "parmak izi"ne benzer bir iz bıraktığına dikkati çekerek, testin ardından uçağın ne tarafından vurulduğunun da resmi olarak kesinleşeceğine işaret etti.