Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu"nca İstanbul Sarıyer"den Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı"na atanan İbrahim Ethem Kuriş, Başsavcılık"ta yeni görevlendirmeler yaptı.

Buna göre, bürokratlara yönelik soruşturmalarında görevli Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden"le birlikte yaklaşık 150 savcıdan 120"sinin görev yerleri değişti.

HSYK, geçtiğimiz günlerde yaptığı atamayla Sarıyer Cumhuriyet Savcısı İbrahim Ethem Kuriş"i Ankara Cumhuriyet Başsavcısı olarak görevlendirmişti. HSYK"ca yapılan atamanın ardından Cumhuriyet Savcılığı İş Bölümü Yönergesi de hayata geçti.

Söz konusu atama yargı kulislerinde tartışmaya neden oldu. Kuriş, göreve geldikten sonra Başsavcılıkta bazı değişikler yaptı. Edinilen bilgiye göre, bürokratlara yönelik soruşturmalarda öne çıkan Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden İnfaz Savcılığı"nda görevlendirildi. Ayrıca Ankara Adliyesi"nde görevli yaklaşık 120 savcının da görev yeri değişti.

Abbas Özden pasif göreve çekildi...


-“YARGIYI DÖNÜŞTÜRME PROJESİ”-

Başsavcılıkta yapılan değişikliği ANKA"ya değerlendiren YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, değişikliği “Anayasa değişikliğiyle yargıyı dönüştürme projesi” olarak değerlendirdi. “Şimdi bu projenin Ankara Adliyesi ayağına geçildiğini düşünüyoruz” diyen Tarhan şöyle konuştu:
“Yetki Kararnamesinin ardından Cumhuriyet Savcılığı İş Bölümü Yönergesi yapıldı. Bu önergeyle dönüştürme projesi de hız kazandı. Adliye'de yaklaşık 150 savcı var. 120"sinin büroları ve bağlı oldukları soruşturma yöntemleri değiştirildi. Onların arasında 10-15 yıldır uzmanlaşmış aynı büroda çalışmış arkadaşlarımız var. Bunlar görevlerinden alındılar. Daha görevlerine başlamamış, senelerce müfettişlik yapmış idari iş yapan kişiler atandılar. Bakanlıktan kararnameyle savcılığa verildi. Soruşturmaları tamamlamak üzere olan arkadaşlardan görevleri alınarak bu müfettişlere verildi. Bunların arasından Abbas Özden var. Özden 10 senedir, Memur Bürosu'nda çalışıyor. Yani bürokratların soruşturmalarıyla ilgili büroda çalışıyor. O konuda uzmanlaşmış bir arkadaşımız.”
Basın ve memur soruşturmalarının özel soruşturma kapsamında olduğunu bunun da dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Tarhan, bu tür suçlara bakmakla görevli savcıların uzman olması gerektiğini kaydetti. Tarhan "Yargıda işler bu değişiklikler daha da artacaktır. Bu müfettişler nasıl hızlandıracaklar bu işleri anlamıyorum. Konuları nasıl anlayacaklar” dedi.