KKTC Başbakanı İrsen Küçük, bugün yaptığı açıklamayla Piri Reis’in hangi bölgede petrol arayacağını resmen duyurdu. Bu bölge sanılanın aksine Türkiye ile KKTC arasında kalan, Kıbrıs’ın kuzeyindeki deniz sahası değil. Aksine Kıbrıs adasının güneyinde, Rumların hak iddia ettikleri hatta petrol aramaya kalkıştıkları bölgeyle birebir örtüşüyor.

Kıbrıslı Rumlar ada etrafındaki münhasır ekonomik bölgeyi 12 parçaya bölmüşlerdi. 12. parça da tam olarak Akdeniz’in doğusunda İsrail ile Kıbrıs adasının tam orta noktasına denk gelen sınırdan geçiyordu. İşte Rumlar bu bölgede petrol arayacaklarını açıkladılar. KKTC ise Türkiye ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Türkiye’ye tüm adanın etrafında petrol arama hakkı tanıdı.

KKTC hükümeti de adanın etrafını A’dan G’ye kadar olmak üzere 7 bölgeye ayırdı. G bölgesi tam olarak Rumların petrol arayacakları 12. bölge ile kesişiyor. İşte KKTC Başbakanı Küçük de dün yaptığı açıklamada petrolün KKTC’nin belirlediği G bölgesinde dolayısıyla Rumların petrol aramaya kalktıkları bölgede olacağını açıkladı. Yani Piri Reis beraberinde Türk donanma gemileriyle birlikte tam da Rumların petrol arayacakları bölgeye gidiyor. Kısacası önümüzde sıcak günler var.

AB Bakanı Egemen Bağış da dün KKTC’ye geldi. Bağış’ın bugünkü temaslarının ardından hem Ankara’nın hem de Kıbrıs Türk tarafının tutumları çok daha açık ve net şekilde kamuoyuna açıklanacak. Bu sıcak gündemi tam kalbinden, Lefkoşa’dan aktaracağız.
hürriyet