Aynı acıların bir daha yaşanmaması için hükümet hareket geçerken, 'geç kalındı' açıklamaları da var.
   
Bugün 17 Ağustos 2011. Tam 12 yıl önce Marmara bölgesinde etkili olan 7,4 büyüklüğündeki deprem 30 binden fazla can aldı.
 
Acıların tazeleneceği bu günde, Türkiye bir başka gerçekle daha karşı karşıya: İstanbul depremi.
 
12 yıl sonra harekete geçen hükümet, bugün Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planı'nı açıklayacak. Ancak bugüne kadar uzmanların defalarca tekrarladığı 'geç kalındığı' yönündeki açıklamalara, son olarak bir yenisi daha eklendi.
 
Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Marmara Denizi'nde yaşanması beklenen büyük depreme yönelik tedbirler için geç kalındığını ve zaman kalmadığını savundu.
 
Tellioğlu, Marmara Depremi'nin 12. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, depremin üzerinden 12 yıl geçmesine karşın ciddi bir önlem düzenlemesine gidilmediğini ifade etti.
 
Hala riskli yapı stoklarının, orta şiddetteki depremde yıkılma tehlikesi olduğunu belirten Tellioğlu, şunları kaydetti:
 
— ''Hala önüne gelen hiçbir yeterlilik akreditasyonuna sahip olmadan müteahhit olabilmektedir.
 
 
17 Ağustos sonrası dönemin Başbakanı Bülent Ecevit deprem bölgesinde.
— Hala mühendislik ve mimarlık fakültelerini bitiren teknik elemanlar kısa bir staj sürecinden sonra imza yetkisine sahip olabilmektedir.
 
— Hala Türkiye'de yapı sektörünün başıboşluğu ve yasal mevzuatlarımızın alt yapısı oluşturulamamıştır.
 
— Bu ve benzeri eksikliklerimizi düzeltemediğimiz sürece Türkiye'de orta şiddet ve üstü depremler ülkemiz insanı için çok ciddi yaşamsal can kaybı riski oluşturmaktadır.
 
— Tedbirler sırasına göre bir taraftan geçmiş dönemde yapılmış çürük binaları yıkarak ya da güçlendirerek yapı stoku elden geçirilmelidir.
 
— Deprem şartlarına uygun hizmet verecek en hızlı ve lojistik imkanlı merkezler ve yaşam alanları oluşturulmalıdır.''
 
Yasalardaki eksiklikleri gidermek anlamında yapılmaya çalışılan kanun, yönetmelik ve düzenlemelerin, ihtiyaçlara cevap vermekten uzak ve meslek gruplarının kendi menfaatlerine yönelik yapıldığından sonuç alınamadığını savunan Tellioğlu, TİMFED olarak, sorunların en kısa sürede çözümlenmesi ve bu tür can ve mal kayıplarının yaşanmaması için gelen çabayı göstermeye hazır olduklarını belirtti.
 
NİHAYET DEPREM PLANI 
Öte yandan Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planı da tamamlandı. 
 
Açıklama 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından yapılacak. 
 
 
— Deprem riskine karşı alınacak önlemler konusunda önemli yenilikler getiren plana dair NTV'nin ulaştığı bilgilere göre, ilk aşamada, Türkiye'nin deprem haritası ve binaların depreme dayanıklılık envanteri çıkarılacak.
 
— İnşaat sektöründe çalışanlar için sertifika zorunluluğu getirilecek. Sertifikalı profesyonel inşaat işçileri yetiştirmek için kurslar düzenlenecek.
 
— Tıpkı doktorlarda olduğu gibi mühendislerde de uzmanlaşmaya gidilecek. Yetkin mühendislik sıfatı getirilecek.
 
— Eylem planı deprem bilgi bankası kurulmasını da öngörüyor. Türkiye'de yaşanan irili ufaklı tüm depremler yarattığı sonuçlarla birlikte bu bilgi bankasında depolanacak.
 
— İlk ve ortaöğretim ders kitaplarında depremle ilgili bilgilerin kapsamı ve çeşitliliği artırılacak. Deprem konusunda bilgi kirliliğine meydan vermemek ve olası bir paniği engellemek için kamuoyu bilgilendirmeleri tek elden yapılacak.
 
— Eylem planının ardından ‘Ulusal Afet Strateji Belgesi ‘ çıkarılacak. Bu belge deprem öncesi ve sonrasında hangi kuruluşların ne tür sorumluluk ve görev alacağını kesin çizgilerle ortaya koyacak.
 
— Türkiye için, belirgin bir risk olmamasına rağmen tsunami erken uyarı sistemi de kurulacak.
 
— Deprem riski yüksek bölgelerde deprem müzeleri kurulacak. Buralarda yaşanmış depremlerden görüntüler, fotoğraflar, enkaz parçaları sergilenecek.