Frankfurt Savcılığı"nın talepleri arasında, Deniz Feneri e.V. ile bağlantılı 12 Türk şirketinin sıkı şekilde aranmasını, bilgi ve belgelerin kendilerine ulaştırılmasını istiyor. Alman Savcının adli yardım talebi dün Ankara Savclığı"na gönderildi.

Deniz Feneri e.V. davasında mahkum olan 3 kişiden başka 16 kişi hakkında soruşturmayı sürdüren Frankfurt Savcılığı, ikinci Deniz Feneri e.V. davasına hazırlık amacıyla “adli yardım” çerçevesinde Türkiye"den bazı bilgiler talep etti. Alman savcığılının bu talebi dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı"na da iletildi. 2005"ten beri soruşturmayı yürüten Kriminal Polis şefi Alexander Böhm"ün hazırladığı fezlekede Türkiye"den talep edilen belgeler bulunuyor. Vatan, Kriminal Polis şefi Böhm"ün 11 Kasım 2008 tarihli fezlekesini ele geçirdi. Deniz Feneri e.V. soruşturması için 12 şirkette arama yapılması isteniyor. Arama yapılması istenen şirket, dernek ve kuruluşlar ile talep edilen bilgi ve belgeler şöyle sıralanıyor:

Türk Deniz Feneri Yardımlaşma Derneği.

- Bağışlar nasıl ve hangi yöntemlerle dağıtılmıştır.

- Almanya"daki Deniz Feneri e.V. derneği ile nasıl bir bağ Bulunmaktadır? Bu bağ ne zamandan beri kurulmuştur?

- Kanal 7 Türkiye ve Kanal 7 Avrupa ile zanlılar arasında ne tür ticari ve yönetim ilişkileri vardır?

- Bağış ve alındılara ilişkin her türlü bilgi (elektronik ortamda da olabilir) Almanya"da düzenlenmiş olanlarla, Türkiye"de düzenlenmiş olanlar ortak olarak kullanılmış mıdır?

- Almanya Deniz Feneri"nden Türkiye Deniz Feneri"ne gönderilen bağış paraları ne şekilde kullanılmıştır?

- 2002 ile 2007 arasında Yemen, Irak, İran, Bulgaristan, Türkiye, Avusturya, Etiyopya, Azerbaycan, Mali, Pakistan, Sudan, Nijer, Balkanlar, Güney Asya (tsunami yardımı) gibi yerlere yapılan yardımlarla ilgili bilgi.

Kanal 7 (Yeni Dünya İletişim A.Ş.)

İşyeri, depo, yönetim yeri ve bağlı yerlerle özellikle Zekeriya Karaman, İsmail Karahan, Mustafa Çelik, Harun Kapıyoldaş ve Erhan Yatar ile Türk Deniz Feneri Derneği Başkanı Engin Yılmaz"ın bürolarının basılarak aranması talep ediliyor. Bunun dışında muhasebe ve bilgi işlem odasının aranması istendi.

"İfade için davet bekliyorum"

RTÜK Başkanı Zahid Akman, Almanya"daki Deniz Feneri soruşturmasıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akman “İkinci soruşturma için ifadenize başvuruldu mu?” sorusuna “Şu ana kadar bana ulaşan herhangi bir şey yok. Ben de sizler gibi gazete haberlerinden durumu öğrendim. Denildiği gibiyse muhtemelen savcılığın bu konuyla ilgili bir daveti söz konusu olacaktır” yanıtını verdi. Almanya"dan gelen adli yardımlaşma talebi yazısında “Kanal 7 ile bağlantılarınızın sorulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine Akman, şunları söyledi: “Ben okumadım. Gazetedeki haberde dediğiniz şekilde bir şey yoktu. Savcılığa ne gönderdiler, ne istiyorlar bilmiyorum. Şu anda bana ulaşan bir şey yok. Savcılıktan bu konuyla ilgili olarak bana ne bir bilgi ne de herhangi bir davet söz konusu olmadı.”

ŞİRKETLER İDDİANAMEDE NASIL GEÇİYOR?

Frankfurt Savcılığı"nın merkezlerinde arama yapılmasını istediği diğer 10 şirket Deniz Feneri e.V. iddianamesinde şöyle geçiyor:

AKTİF BARTER A.Ş.

Sanıkların bazıları bu şirketin ortakları arasında. Kurucuları Beyaz İletişim, Zekeriya Karaman, İsmail Karahan, Mustafa Çelik ve Aykut Zahid Akman. Firma, eşya yardımı için Textil ürünleri vermiş. Bu ürünlerin nereye gönderildiği bilinmiyor. Frankfurt Deniz Feneri e.V. adresine yazılan faturaların üzerinde PRADA-Jeans gibi tanın mış markalar yazılı. Bunun yardım mahiyetli olduğu şüpheli. Bir PRADA-Jeans"in fiyatı, 25,00 euro. Taklit de olsa, inandırıcı değildir.

MARTEMSA VE BİRLİK

Martemsa ve Birlik firmalarının yerleri Türkiye"nin başka başka kentlerinde olmasına rağmen, faturaların çok büyük bir ihtimalle aynı daktilo ile yazılmış olması dikkat çekicidir.

ANADOLU TEKSTİL

Bu şirketten çok sayıda konşimento ve faturalarına rastlanmıştır. Faturaların toplam tutarı 1,23 milyon euro tutmaktadır. Firma 30.09. 2006 tarihindeki tasfiye edildiği halde Deniz Feneri"ne faturalar kesmiş ve bunların karşılığı da ödenmiş görünüyor.

AYTAÇ DIŞ TİCARET

Bavyera Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal laboratuvarında incelenen, Deniz Feneri e.V."nin Frankfurt Maliye"sine ibraz ettiği yardım parası beş “Alındı" belgesinden birinin, Haziran 2006"dan sonra düzenlendiği tesbit edilmiştir. Oysa bu belge, ”Kastamonu 01.05.-31.05.2003 Aytaç“ klasöründe idi ve dernek bunu, maliyeye, derneğin 2003 yılı giderleri için bir delil olarak ibraz etmişti.

HALİÇ DENİZ TAŞIMACILIĞI

Sanık ERMİŞ"in anlattığı gibi, zamanında "Baltic Kristina" adını taşıyan ve Letonya"da demirlemiş bir gemi de, Almanya Deniz Feneri"nin parasıyla satın alınmış.

BEYAZ HOLDİNG

PRESTIGE TAXI GmbH şirketi, altı arabasını, bu şirketin halefi olacak TAXI QUICK şirketine satmış. Arabalar taksitler halinde Deniz Feneri"nin yardım parasından kredi olarak alınmış.

HAYALİ ADRESLER

İddianamede Camyazı Canlı Hayvan Et Tavuk ve Gıda Mamülleri Şirketi, Ercan Deri ve Taşkınırmak Giyim Sanayi hakkında detaylı bilgi yok. VATAN"ın haberlerinde, tonlarca gıda yardımı yapıldığı iddia edilen adreslerin çoğunun haberinin bile olmadığı hatta hayali oldukları ortaya çıkmıştı.