AYDINPOST HABER SERVİSİ - Meclis Başkanlığı’na Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tezcan, “Kaza nedeni netleşmedi” açıklamalarını da hatırlatarak, bir gelişme olup olmadığını sordu. İşte Tezcan’ın cevap aradığı sorular:

Amerikan askerlerine koruma mı oluyoruz?
- Kaza kırım raporu hazırlanıyor mu?
- Şehit olan TSK mensupları hangi görevden dönüyor veya hangi göreve gidiyorlardı?
- Türk askerinin Afganistan’dan çekilmesine yönelik bir plan veya çalışma var mı?
- Türk kamuoyunda gündeme gelen “Afganistan’daki Türk askerleri ABD askerlerini korumakta ve ABD askerlerine kılavuzluk yapmaktadır” iddiaları doğru mu?
- Afganistan’da kaza, saldırı veya diğer olaylarda şehit düşen veya gazi olan askeri personel sayısı kaçtır?


12 şehitli kaza Meclis’e taşındı
CHP’li Tezcan, Başbakan’dan Kabil’deki kazayı aydınlatmasını isteyerek “Türk askeri Afganistan’dan ne zaman çekilecek” diye sordu.

Afganistan’ın Başkenti Kabil’de düşen ve 12 askerimize mezar olan helikopter kazasına ilişkin Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan tatmin edici bir açıklama yapılmaması kafaları karıştırdı. Kamuoyunda helikopterin dışarıdan bir müdahale ile düşürüldüğü iddiaları Meclis’e taşındı. CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, şüpheyi Meclis’e taşıyan isim oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Tezcan, şunları kaydetti: “Olayla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ‘Olayın meydana geliş nedeni kaza kırım heyeti incelemesi sonucunda açıklığa kavuşacaktır’ denildi. Hükümetten ise konuya ilişkin çelişkili açıklamalar yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, helikopterin düşmesinden sonra ‘Nedeni henüz net değil. Kazanın tam nedenini bilmiyoruz’ şeklinde açıklama yaptı.”

Erdoğan’a 10 soru
CHP’li Tezcan, önergesinde konu ile ilgili Başbakan Erdoğan’dan su soruları yanıtlamasını istedi:
- Helikopterin düşüş nedeni netleşmiş midir? Helikopter bir kaza sonucu mu düşmüştür?
- Helikopterin düşmesi ile ilgili bir kaza kırım raporu hazırlanmakta mıdır? Hazırlanmakta ise bu rapor kamuoyu ile paylaşılacak mı?
- Düşen helikopterde şehit olan TSK mensupları hangi görevden dönüyorlardı veya hangi göreve gidiyorlardı?
- Türk askeri, 11 yıl önce Afganistan’a gönderilmişti. Önümüzdeki dönemde Türk askerinin Afganistan’dan çekilmesine yönelik bir plan veya çalışma var mı?
- Afganistan’da bulunan Türk askerleri hangi görevleri yürütmektedir?
- Türk kamuoyunda gündeme gelen “Afganistan’daki Türk askerleri ABD askerlerini korumakta ve ABD askerlerine kılavuzluk yapmaktadır” iddiaları doğru mudur?
- 10 Ekim 2001’de TBMM’de kabul edilen Başbakanlık tezkeresi çerçevesinde bugüne kadar Afganistan’a kaç asker gönderildi?
- 2001’den bu yana Afganistan’da kaza, saldırı veya diğer olaylarda şehit düşen veya gazi olan askeri personel sayısı kaçtır?
- Helikopterin düştüğü bölge hangi ülkenin kontrolü altındadır?
- Helikopterin düşmesi sonucu şehit olan Türk askerleri, bir süre önce bir ABD askerinin 16 sivili öldürmesiyle ilgili bir inceleme yapmışlar mıdır?  

 

 

Aydınpost'u Twitter üzerinden takip etmek için tıklayın!