Yunanistan Milli Savunma Bakanı Vekili Panos Beglitis, Başbakanlık Başdanışmanı Doç. Dr. İbrahim Kalın'ın, "Yunan Parlamentosu'nun 12 mil kararıyla, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilgili kararının eşzamanlı olarak geri çekilmesi"ne ilişkin açıklamasına tepki gösterdi.

Yunan basınında çıkan haberlere göre, Beglitis, Attiki bölgesinde yayın yapan özel Antenna 1 radyosuna yaptığı açıklamada, "Kalın'ın bu açıklamasıyla farklı iki konuyu biraraya getirmeye çalıştığını" öne sürdü.

"Türkiye'nin, bu konuda 'şark pazarlığı mantığı' ile hareket ettiğini" ileri süren Beglitis, "Türkiye, uluslararası hukuktan kaynaklanan ve milli egemenlik hakkının uygulanmasıyla ilgili olan Yunanistan'a (ait) bir hakkı, Türk Millet Meclisi'nin, BM ilkelerini ve uluslararası hukuk kurallarını ihlal eden tek yanlı uygulamasıyla aynı masaya koyuyor. AB'ye katılmak isteyen bir ülke, eski ve türev ilkelerden oluşan uluslararası demokratik müktesebata saygı duymak durumundadır" diye konuştu.

Bu arada, Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesi de, Başbakanlık Başdanışmanı Kalın'ın "12 mil" konusuyla ilgili açıklamalarının Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından "Türkiye'nin, tamamen farklı şeyleri biraraya toplama çabası çerçevesindeki sürekli erteletme politikasının bir örneği olarak yorumlandığını" yazdı.

Kathimerini gazetesi konuya ilişkin haberinde, ismini açıklamadığı bakanlık çevrelerinin yaptığı değerlendirmelerde, "Yunan parlamentosunun bu konudaki kararının, 160 ülkenin onayladığı Deniz Hukuku'nu onaylamasının bir parametresi olduğunu, karşı tarafın bununla ilgili 'casus belli' kararının ise, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin almış olduğu, hiçbir dayanağı olmayan, kendiliğinden uluslararası hukuk kurallarını ihlal eden keyfi bir karar olduğu" görüşünü savunduklarını kaydetti.

Başbakanlık Başdanışmanı Kalın, yine Kathimerini gazetesinin dünkü sayısında yayımlanan demecinde, Türkiye'nin, Yunanistan'ın Ege'de karasularını 12 mile çıkarmasını savaş nedeni sayma (casus belli) kararıyla ilgili bir soru üzerine, "Bunun, TBMM'nin, geçmişte Yunanistan Parlamentosunun almış olduğu belirli bir karara karşı tepkisi olduğunu" kaydederek, "her iki kararın da eşzamanlı olarak geri çekilmesine yönelik alınacak yeni kararların, adil bir hareket olacağını" belirtmişti.

A.A.