12 Mart 1971 muhtırasıyla başlayan dönemde mahkeme kararı olmadan Türk Silahlı Kuvvetleri’nden atılan askerlerin geçen Mart ayında çıkan yaptıkları başvurular, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından toptan reddedildi. 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, darbeler ve mağdurları arasında ayrımcılık yapıldığını savunarak, “YAŞ ve darbe mağduru askerler arasında ayrımcılık vicdana aykırıdır” dedi. 

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri (ADAM) Platformu Sözcüsü Re’sen Emekli Üsteğmen Rahmi Yıldırım’ın açıklamasına göre, 28 Şubat dönemi YAŞ mağdurlarının başvurularına bekletmeden olumlu yanıt veren MSB, geçen mart ayından bu yana beklettiği “12 Martzede” asker başvurularını sonuçlandırdı. 12 Mart 1971 muhtırasından sonra mahkeme kararı olmadan TSK’den atılan askerlerin başvuruları reddedildi. Aynı şekilde çeşitli dönemlerde idari kararla ordudan atılan askerlerin başvuruları da reddedildi.

12 Eylül 1980 darbesinden sonra atılan askerlerin başvurularına ise hiçbir yanıt verilmedi. Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Darbelerin açtığı yaraları saracağız” sözünü anımsatarak, “Darbe mağdurları arasında ayrımcılık yapılması, sözüne güvenilirlik konusunda Sayın Başbakan’ı nasıl bir duruma düşürmüştür, kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” dedi. 

-CHP’Lİ HAMZAÇEBİ:“AYRIMCILIK VİCDANI İNCİTİR”- 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, geçen Mart ayında yürürlüğe giren yasada hak başlangıcı tarihinin 12 Mart 1971 tarihi olarak düzenlendiğini, buna karşılık yasadan sadece 28 Şubat mağdurlarının yararlandırıldığını söyledi. 

12 Mart ve 12 Eylül darbeleri mağdurlarının yargı yoluna gidemediklerini anlatan Hamzaçebi, “Darbeler ve mağdurları arasında ayrımcılık, kamu vicdanını inciteceği gibi herkes için adalet anlayışına da aykırıdır” dedi. 

Akif Hamzaçebi, ayrımcılığın önlenmesi için TBMM’ye yeni bir yasa teklifi verdiklerini bildirdi.