ABD Başkanı Barack Obama’nın Amerikalar Zirvesine katılmak için bulunduğu Kolombiya’yada güvenliğini sağlamak üzere bu ülkeye gönderilen korumalardan 12’si ani bir kararla görevden alındı.

Korumaların, Kolombiya’nın Cartagena şehrinde hayat kadınları ile alem yaptıkları iddia ediliyor. Obama’nın ekonomik ve ticaret maddeleriyle dolu yoğun bir gündemle geldiği zirvedeki skandal, ABD heyetini zor durumda bıraktı.

Gizli Servis sözcüsü Edwin Donovan, skandala karışan korumaların ABD’ye gönderildiğini ve yerlerine başka ajanların görevlendirildiğini söyledi.


Ajanların, zirvenin yapılacağı Cartagena şehrinde bir fuhuş vakasına karıştıkları iddialarıyla ilgili olarak Associated Press’in görüştüğü gizli servis sözcüsü, iddiaları ne doğruladı ne de yalanladı.

Zirve bomba sesleri arasında başlıyor
Kuzey, Orta ve Güney Amerka ülkelerinin liderlerinin katıldığı Amerikalar Zirvesi, bomba sesleri arasında başlıyor. Liderlerin, Kolombiya’ya gelip Kolombiya Devlet Başkanının hoşgeldin yemeğine katılacağı Cuma akşamı öncesinde ikisi zirvenin yapıldığı Cartegana şehrinde ikisi de başkent Bogota da olma üzere 4 bomba patladı. Yetkililer, bombaların patlamasında ölen ya da yaralanan olmadığını ve maddi hasar bulunmadığını açıkladı.

Zirveye, uyuşturucu ve Küba damgası
Amerikalı liderlerin buluşmasında iki konu gündeme damga vuruyor. İlki, uyuşturucunun yasal olması tartışması. ABD Başkanı Barack Obama, Washington’da hareketinden önce yaptığı açıklamada, uyuşturucunun yasal olmasına karşı olduğunu açıkladı.

Zirvenin bir diğer konusu ise Küba’nın hala Amerikalar Zrivesine katılamaması. Küba, zirve geleneğinin başlamasından beri zirveye davet edilmiyor. Obama, ‘’Küba’nın ABD ile ilişkilerini değiştirme ve kendi halkının demokratik haklarını tanıma konusunda hiçbir irade göstermediğini’’ savundu.

Küba’nın dışlanmasını protesto eden Ekvador devlet başkanı Rafael Correa zirveye katılmazken, Bolivya devlet başkanı Evo Morales de, kendisine bunun ‘’Küba’sız son zirve’’ olduğu sözü verilmesi üzerine zirveye katıldığını açıkladı. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in zirveye katılıp katılmayacağı ise son dakikaya kadar netleşmedi.

Arjantin ise zirveden, İngiltere ile 30 yıldır süren Falkland Adaları anlaşmazlığı konusunda bölge ülkelerinin dayanışmasını alma çabası sergiliyor.