Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianamede, 12 zanlı örgüt yöneticisi olmakla suçlanıyor. Suçlamalar arasında, "cebir ve şiddet kullanarak TBMM"yi ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" de yer alıyor

Ümraniye"de bir gecekonduda el bombalarının ele geçirilmesinin ardından başlatılan “Ergenekon” soruşturması kapsamında ikinci iddianame hazırlanarak, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi"ne gönderildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasında şüpheli isimler açıklanmazken, ikinci iddianamede, tutuksuz sanıklar emekli orgeneraller Şener Eruygur ile Hurşit Tolon"un da yer aldığı öğrenildi.
Suçlamalar arasında "cebir ve şiddet kullanarak TBMM"yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik", "devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak" da yer alıyor.
Başsavcılık"tan dün yapılan yazılı açıklamada, 10 Temmuz 2008"de açılan birinci kamu davasından sonra devam ettirilen soruşturmanın sonuçlandırıldığı bildirildi. Açıklamada, 8 Mart"ta 2009/511 soruşturma sayılı 1909 sayfadan oluşan iddianame ile ikinci kamu davası açıldığı ve 10 Mart"ta, UYAP sisteminden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine tevzi edildiği belirtildi.
İddianamede 21 tutuklu, 35 tutuksuz olmak üzere 56 şüpheli olduğu ifade edilen açıklamada, soruşturmaya dahil edilen 48 tutuklu, 29 tutuksuz olmak üzere 77 şüpheli hakkındaki soruşturma evrakının tefrik edildiği ve bunlar hakkındaki soruşturmanın devam ettiği kaydedildi. İddianamede 12 şüpheli hakkında da “örgüt yöneticisi olmak” suçlaması yer aldı.

İddianame 5 bölüm
Açıklamada, toplam 1909 sayfalık iddianamenin 5 bölümden oluştuğu belirtildi. Birinci bölümde, “Ergenekon” soruşturmasının ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özetinin yapıldığı, ikinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve “Ergenekon” örgütünün anlatıldığı dile getirilen açıklamada, üçüncü bölümde işlenen suçların topluca anlatıldığı, dördüncü bölümde örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkilerinin yer aldığı, beşinci bölümde ise iddianamede yazılı şüphelilerin bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri ile hukuki durumlarının işlendiği” bildirildi.
Mahkemenin 15 gün içinde iddianameyi kabul veya reddetmesi gerekiyor. Mahkeme kabul ettiği takdirde dava açılmış olacak. İddianamenin kapsadığı dönemde eski emekli orgeneraller Eruygur ve Tolon, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, ATO Başkanı Sinan Aygün, gazeteci Tuncay Özkan, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, emekli albaylar Arif Doğan ve Hasan Atilla Uğur"un da aralarında bulunduğu birçok kişi gözaltına alınmıştı. İddianamenin 7 Ocak"ta yapılan İbrahim Şahin ve MGK eski Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç"ın da gözaltına alındığı 9. dalga operasyondan itibaren devam eden süreci kapsamadığı belirtildi.

14 kişiye müebbet iddiası
İddianamede 11"i örgüt yöneticisi 3"ü örgüt üyesi olmak üzere, 14 kişi hakkında “TBMM ve Türk Hükümeti"ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendiği öne sürüldü.

13"er kez müebbet hapis istemi
İddianamede örgütün üst düzey yöneticileri oldukları iddiasıyla yargılanacak olan 2 kişi, yasa gereği örgüt üyelerinin işledikleri diğer suçlardan da yargılanacak. Böyle-ce adı açıklanmayan, ancak Şener Eruygur ve Hurşit Tolon oldukları tahmin edilen şüphelilerin, 13"er kez ağırlaştırılmış müebbet, 1047"şer yıl da hapis cezası istemiyle yargılanmaları bekleniyor.

İşte suçlamalar ve şüpheliler...
İddianamede örgütün üst düzey yöneticileri oldukları iddiasıyla yargılanacak olan 2 kişi, yasa gereği örgüt üyelerinin işledikleri diğer suçlardan da yargılanacak. Ergenekon iddianamesinde yer alan suçlamalar ve bu suçlardan yargılanacak şüpheli sayısı şöyle:
- Örgüt yöneticisi olmak (12)
- Örgüt üyesi olmak (40)
- Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek (4)
- Cebir ve şiddet kullanarak TBMM"yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs (14)
- Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik (4)
- Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak (7)
- Kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek (46)
- Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs (9)
- Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek (7)
- Yasaklanan bilgileri temin etmek (40)
- Resmi evrakta sahtecilik (2)
- Askeri, itaatsizliğe teşvik (4)
- Patlayıcı madde bulundurmak (3)
- Uyuşturucu madde bulundurmak (37)
- 6136 sayılı yasaya muhalefet (37)

Üçüncü iddianame yolda
Ergenekon soruşturmasında 7 Ocak"tan itibaren gözaltına alınanlar 2"inci iddianameye dahil edilmedi. Aralarında İbrahim Şahin, yarbay Mustafa Dönmez, muvazzaf subaylar ve sendikacı Mustafa Özbek"in de bulunduğu 48"i tutuklu, 77 şüphelinin soruşturma evrakı tefrik edildi. Haklarındaki soruşturma devam eden bu kişilerle ilgili 3. iddianame hazırlanacak.

MİLLİYET