Alınan kararlara göre, “Yargıya hesap vermeme” zırhları referandumla ortadan kalkan darbeciler, “manevi” olarak 81 ilin tamamına hesap verecek. Başsavcılığın talimatıyla, 12 Eylül darbecilerine yönelik yapılan suç duyurularının büyük bir kısmı, 81 ilin başsavcılıklarına gönderilecek. Böylece 12 Eylül döneminde görev yapan işkenceci memur ve görevliler, il il başsavcılıklara hesap verecek.
 
İşkenceden öldüğü belgelenen 171 kişinin hayatta olan faillerine başsavcılıklar hesap soracak. Bu kapsamda savcılık kararıyla açılan mezarlara da birçoğu eklenebilecek. 12 Eylül yönetimi nedeniyle mağdur olduğu tescil edilen ailelerse yargı kanalıyla haklarının iade edilmesini isteyecek. Aileler, bilirkişi raporları doğrultusunda devletten tazminat talep edebilecek.
 
Evren UYAP’ta
 
Soruşturmanın özel yetkili savcılığa devredilmesinin ardından şikayetçiler UYAP sistemine aktarılırken, başta darbenin mimarı Kenan Evren olmak üzere şikayet edilen tüm komuta kademesi de UYAP sistemine aktarıldı. Başsavcılık, Ankara’ya gönderilen suç duyuruları ve diğer belgeler üzerindeki tasnif işleminin ise son aşamasına geldi. 
 
Başsavcılık, darbe suçuyla ilgili soruşturmanın Özel Yetkili savcılık tarafından yürütülmesinin daha doğru olacağı değerlendirmesini yaparak, Sıkı Yönetim Mahkemelerinin yerini DGM’lere, DGM’lerin de yerini günümüzdeki özel yetkili yargıya bıraktığını bildirmişti. Başsavcılık, darbeye teşebbüs eden Ergenekon yapılanmasının yargı sürecinin de özel yetkili yargı eliyle yürütüldüğünü ima etmişti. Soruşturmayı bundan böyle Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen’in refakatinde 2 özel yetkili savcı yürütecek.
 
bugün