Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın sanık olarak yargılandığı 12 Eylül davasında, “işkence ve kötü muamele” iddiasıyla suçlananların isimleri de netleşiyor. Davanın görüldüğü Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, “işkence ve kötü muamele”ye ilişkin soruşturmayı ana dosyadan ayırmıştı.

GENELKURMAY BELGELERİ

Devrimci 78’liler Vakfı, Genelkurmay Başkanlığı’ndan mahkemeye ulaşan belgeleri inceleyerek 1650 kişilik bir liste hazırladı.

Listede “azmettirici” olarak dönemin yer alıyor. Listede, o tarihlerde görev yapan sıMilli Güvenlik Konseyi üyeleri Kenan Evren ile Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer ve Sedat Celasunkıyönetim komutanları, bazı MİT görevlileri ve muhbirleri, valiler, emniyet genel müdürleri, emniyet müdürleri, şube müdürleri ve polisler, cezaevlerinde görevli subaylar, erbaşlar, gardiyanlar tek tek açık isimleriyle bulunuyor.

Buna göre listede tanınan şu isimler yer alıyor: Saffet Arıkan Bedük, Vecdi Gönül, Hayri Kozakçıoğlu, Mehmet Ağar, Necdet Menzir, Sebahattin Çakmakoğlu, Ünal Erkan, Hanefi Avcı, Sedat Selim Ay ve Kemal Yazıcıoğlu.

‘İMHA EDİN’

Genelkurmay’dan gönderilen belgelerin büyük bir bölümünde “Okunduktan sonra imhası takdirinize arz” uyarısı yer alıyor. 78’liler Vakfı, Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir’in, 12 Eylül davasından ayrıştırılan “sistematik işkence” dosyası kapsamında yürüttüğü soruşturma kapsamında bu kişilerin ifadesine başvurulması isteniyor.