Hazin bir geçmiş

Adı Folker Heinecke ve 67 yaşında. Asıl adı ise Aleksander Litau...

63 yıl önce, henüz 4 yaşındayken aniden kaybolmuştu. Aslında Kırım'da doğduğunu biliyor, annesi ile babasını hayal meyal hatırlıyor.

1947 yılının güzel bir ilkbahar gününde, annesi onu parka götürmüş, o da slıncakta sallanırken aniden birileri gelip onu kaçırmışlardı.

Annesi, bir anda yok olan dünyalar güzeli oğlunu yıllarca aradı ama ona bir daha kavuşamadı.

Avrupa'nın birçok yerinde meydana gelen benzer olaylar sonucunda 12 bin çocuk bu şekilde ortadan kayboldu. Hepsinin ortak bazı özellikleri vardı: Hepsi mavi gözlü, sarışın ve kusursuz sayılacak güzellikte.

65 yıl önce yaşanan bu kayıp çocuk olaylarının sırrı daha sonra çözüldü. Çocuklar, o dönem Avrupa'yı altüst eden Naziler'in "ari ırk" programının bir parçası oldular. SS'in başındaki pskikopatik eğilimleri olan Heinrich Himmler'in "Lebensborn" adlı programın kapsamına alınan bu çocuklar daha sonra, Almanya'ya götürülüp, burada Nazi sempatizanı, zengin Alman ailelerine evlatlık olarak verildi.

Bazı filmlerde, mavi gözlü kayıp çocukların dramı anlatıldı.

Şimdi ise bir zamanların mavi gözlü kayıp çocuklarından biri olan Folker Heinecke, onu evlat edinen Alman ailesiyle yaşadıklarını, ve yıllardır dinmeyen merak ve acısını birinci ağızdan anlattı. 63 yıl önce kaçırıldığı Kırım'a yaşlı bir adam olarak ve gerçek adı Aleksander Litau olarak döndü. "Ailemi bulmadan rahat edemeyeceğim. Onları ölünceye kadar arayacağım" diyor.

Onun gibi, bir zamanların kayıp çocukları olan sayısız kişi, artık açık olan eski gizli arşivlere akın ederek, ailelerinin izini bulmaya çalışıyor.

Gaz odalarında yok edilenlerin yerini bu çocukların çoğalarak almaları planlanmıştı.

HÜRRİYET