Acil durumdaki hastalara müdahale için hizmet veren 112 Acil Ambulans Servisi'ne gelen birbirinden ilginç telefonlar, görevlilerin asıl ihtiyacı olan vatandaşlara ulaşmasını engelliyor. Sivas 112 Başhekimi Dr. Bilal Şahin, günde ortalama 5 bin telefona cevap verdiklerini söyleyerek bunlardan 200 tanesinin vaka ihbarı olduğunu vurguladı. Gereksiz yere hattın meşgul edilmemesi gerektiğini kaydeden Şahin, "112 Komuta Kontrol Merkezimize günde ortalama 3 bin 500 ila 5 bin arasında bir çağrı geliyor.

Bu çağrılarımızın günde yaklaşık 160 ile 200 arası vaka dediğimiz hastalara ambulansımız çıkıyor. Geri kalan büyük bir kısmı da genelde istemediğimiz çağrılar oluyor. Bu çağrılarda asılsız vaka veren vatandaşlar oluyor, sapık diye nitelendirdiğimiz sadece arayıp rahatsız eden vatandaşlar oluyor. Telefonunu denemek için arayan kişiler oluyor. Ahizesinin çalışıp çalışmadığını denemek için arayanlar oluyor.

Bu da sistemin aksamasına neden oluyor. Biz her türlü çağrıya cevap vermek zorundayız numarası düşsün veya düşmesin. Ama vakalar bu şekilde olunca tabi bir çağrıyı karşılamak 10 saniye sürüyor. O sırada 5 operatörümüzün de meşgul olması gerçekten acil yardım çağrısı isteyen vatandaşımızın 112 Hattı'na ulaşamamasına neden oluyor. Bu da o kişinin istediği zaman o hizmeti alamamasına neden oluyor. Bizim en fazla şikayet ettiğimiz konu bu. Gereksiz çağrılar. Bizim isteğimiz gerektiği yerde 112 aransın.

Acil yardım çağrısı, acil durumları danışmak için aransın" ifadelerini kullandı. Şahin, okullarda
Afacan 112 uygulaması ile öğrencilere 112'yi ne zaman aramaları gerektiği hakkında bilgi verdiklerini, bu çalışmaların olumlu olacağına inandığını da sözlerine ekledi.
112 Komuta Merkezi Sorumlusu Dr. Başak Şen de 112 Hattı'na çok sayıda gereksiz telefon ve taciz telefonlarının geldiğini ve onlarla ilgilenirken ihtiyacı olan vatandaşlara zamanında ulaşmakta sıkıntı çektiklerini söyledi. Vatandaşların duyarlı olmasını isteyen Şen, "Bizim en çok karşılaştığımız sorunlar bize verilen asılsız ihbarlar ve telefon sapıkları. Bizi arayan şahıslar gerçekten acil hastaları varmış gibi vaka adresi veriyorlar, biz onlar için burada vakit harcıyoruz, bir operatörümüzü sürekli meşgul ediyoruz.

Onlara yardımcı olmak istiyoruz fakat daha sonra yapılan ihbarın gerçek olmadığını görüyoruz. Bu da bizim diğer hastalara ulaşmamızda sıkıntı yaşatıyor. Çünkü onlarla ilgilenirken gerçekten bize ihtiyacı olan acil vakalara ambulans gönderemediğimiz durumlar oluyor. Bizi arayan telefon sapıklarımız var. Burayı gerçekten bir vakit geçirme alanı olarak kullanıyorlar. Gözünü bizi arayarak açan ve gece yatarken burayı arayıp yatan şahıslarımız oluyor. Bunlar bize sözlü tacizde de bulunuyorlar, bize karşı uygunsuz kelimeler kullanıyorlar. Biz burada bayan personellerle çalışıyoruz. İşimizi de gayet iyi yapmaya çalışıyoruz fakat bu tarz şeyler bizim çalışma motivasyonumuzu da azaltıyor. Biz burada hangi iftarın asılsız olup olmadığını gayet güzel yapabiliyoruz fakat ne olursa olsun biz o telefonu açmak zorundayız. Ve bizim orada kaybettiğimiz 2-3 dakikalık bir süre benim diğer vatandaşlara yardımcı olmamı geciktiriyor. Biz sıkıntıyı bu anlamda yaşıyoruz. O telefonlara bakmak bizim için problem
değil" dedi. Şen, 112'nin acil hastası ve ambulans ihtiyacı olan vatandaşların kullanmasını istedi.

112'ye gelen ilginç telefonlardan bazıları ise şöyle:
Görevli: "Alo 112"
Arayan kişi: "Sesin çok güzelmiş, bir şarkı söyler misin?"
Görevli: "Alo 112"
Arayan kişi: "Üç burma bileziğe evlenir misin?"
Görevli: "Alo 112"
Arayan kişi: "Telefon deneme. Tamam çalışıyor"
Görevli: "Alo 112"
Arayan kişi: "Pin kodunu öğrenebilir miyiz?"