Aydın"daki Acil Servis hizmetleriyle ilgili olarak yapılan açıklamada, Aydın"daki Acil Sağlık Hizmetlerine 31 Ağustos 1998 yılında 12 istasyon ile başlandığı hatırlatıldı. Acil servis sistemin yöneticisinin Komuta Kontrol Merkezi olduğu kaydedilen açıklamada, “Burada çağrı karşılayıcı olarak Acil Tıp Teknisyenleri, sağlık memurları ve hemşireler görev yapmaktadır. Vatandaşlarımız tarafından 112 arandığında çağrıyı ilk karşılayan personellerdir. Eğer ambulans talebi varsa çağrıyı Komuta Kontrol Merkezi nöbetçi hekimine aktarmaktadırlar. Hekim gerekli görüşmeden sonra ambulans gerektiğine karar verirse uygun istasyonu belirleyerek ambulans görevlendirmesini yapar. Komuta Kontrol Merkezi tamamen digital sistemler üzerinden çalışmaktadır. Komuta Kontrol Merkezi yazılımı sayesinde tüm telefon ve telsiz görüşmeleri kaydedilmekte, ayrıca vaka bilgileri de bilgisayara işlenmektedir. Ambulanslarımız GPRS sistemi ile online takip edilmekte, bulundukları konumdan yaptıkları hıza kadar KKM tarafından anlık olarak görüntülenebilmektedir. Ayrıca bu yazılım hastanelerimizle de entegre edilmiş ve hastanelerimizin boş yatağı, yoğun bakım durumu , boş ventilatör gibi bilgileri de anlık olarak takip edilmektedir” denildi.
Sağlık Bakanlığı tarafından Aydın"daki acil servis hizmetlerinde kullanılmak üzere 2 adet daha ambulans takviyesi yapıldığı kaydedilen açıklamada, “İlimizde bulunan 21 istasyonumuzda görev alan ambulans sayımız yedek ve protokol ambulanslarımızla birlikte 25 iken Bakanlığımızca İlimize gönderilen 2 adet araçla 27 ye yükselmiştir. Hastaneler ve sağlık ocaklarında görevli ambulanslarımız da dahil edildiğinde sayı 71"e ulaşmaktadır.
Yeni gelen ambulanslarımız Mercedes Marka, otomatik vitesli ve navigasyon sistemlidir. İlimizdeki Komuta Kontrol merkezindeki sistem sayesinde tüm ambulanslarımızı GPRS üzerinden digital olarak takip edebilmekteyiz. Ancak ambulansta kurulu bu sistem sayesinde digital harita üzerinde gitmek istenen nokta işaretlenerek sesli ve görsel yönlendirmelerle hatasız olarak o adrese ulaşılmaktadır. Bakanlığımız sistemde kullanılan tüm ambulanslarımızda navigasyon sisteminin kullanılması için çalışma yürütmektedir. İlimizde 2005 yılından beri faaliyet gösteren Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) her yıl almış oldukları yeni eğitimlerle ve katıldıkları ulusal tatbikatlarla çok iyi bir düzeye gelmiştir. Bu ekibimiz için 5 kişilik ve arkasında jeneratör bulunduran 2010 model özel bir araç gönderilmiş olup bu sayede UMKE ekibimizin operasyonel gücü artmıştır. 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin önemi tartışılmazdır. İnsan hayatına mal olabilecek bir bekleyiş söz konusudur. Bu nedenle yeni gelen 2 adet ambulansımız ve UMKE aracımız bize biraz daha güç katmıştır. Biz de halkımızdan daha hızlı ve doğru hizmet alabilmeleri için, 112 çağrılarında sakin davranmalarını, olay yeri, adres ve hastanın durumu hakkında olabildiğince açık ifadeler kullanmalarını bekliyoruz. Amacımız hızlı, kaliteli ve en önemlisi insan hayatını önemseyen hizmet politikasıdır” ifadelerine yer verildi. -iha