Acil Yardım hattı 112'ye gelen binlerce cevapsız aramanın sırrı çözüldü. Kaçak cep telefonu kullanıcıları iPhone'larını aktif hale getirmek için acil arama modunu kullanıyormuş. Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu olayla ilgili harekete geçti.

Türkiye genelinde 112 Acil Yardım hatlarına gelen çok sayıda cevapsız arama, yetkililerin dikkatini çekti. Bunun üzerine cep telefonlarından gelen esrarengiz çağrıların sırrını çözmeye çalışan uzmanlar sıradışı bir olayla karşılaştı. Söz konusu cevapsız çağrıların 'iPhone 4' cep telefonlarının şifresini kırmak için yapıldığını belirleyen uzmanlar, olayla ilgili yetkili makamlara bilgi verdi. Türkiye'de geçen yılın Eylül ayında piyasaya çıkan iPhone 4'lerin şifresinin, Çinli ''Gevey'' adlı bir firmanın geliştirdiği donanımsal SIM çözümü aldatmacası ile çözüldüğü belirtildi. Söz konusu yöntem sayesinde 'acil arama modu' kullanılarak SIM kilidinin kırıldığı ortaya çıkarken, bu yolla ABD'de 911, Türkiye'de ise 112 olan Acil Yardım hatlarına cevapsız arama yağdı. SIM kart ile birlikte kart yuvasına yerleştirilen elektronik parça sayesinde, telefon yazılımı her çağrıyı ''acil arama'' olarak görürken, istenilen numara ile iletişime geçilmesini sağlıyor. iPhone 4'ün ''unlock'' sistemini açan bu yöntem nedeniyle, telefon her kapanıp açıldığında yeniden aktif hale gelmesi için 112 hattının aranması gerekiyor.

'SIM ALDATICI TÜRKİYE'DE

Yurtdışında 50 dolara satılan ''Gevey Turbosim'' adlı SIM aldatıcılar ''yasa dışı'' olarak Türkiye'de de satışa sunuldu. Çoğunluğu kaçak olarak getirilen sistem başta İstanbul olmak üzere bir çok kentte 90 dolar ile 100 dolar arasında satılıydr.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yasa dışı bu yöntem karşısında harekete geçerken, 112 hatlarını gereksiz yere meşgul edenlerin cezalandırılacağı açıklandı.

112 hatlarına yapılan tüm çağrılarda telefon numarasının tespit edildiğini ve bu tür gereksiz kullanımlar karşısında suç duyurusunda bulunulduğunu belirten yetkililer, çağrı merkezlerinin meşgul edilmemesi uyarısında bulundu.

Akşam