Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AKP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili mütalaasını Anayasa Mahkemesi'ne sunmasının ardından gözler yeniden AKP'ye çevrildi.

AKP'nin esas savunmasını sunması için 1 aylık süresi bulunurken, parti yönetiminin hazırlığı tamamlanan esas savunmasını zamanından önce Anayasa Mahkemesi'ne sunacağı kaydediliyor. Ön savunmanın aksine hukuki bir dille hazırlanan AKP'nin esas savunması yaklaşık 100 sayfadan oluşuyor. Esas savunmada "ifade özgürlüğü, odak olma tanımı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin siyasi parti kapatmaları ile ilgili hükümleri ve kararları ile Anayasa'nın 69, Siyasi Partiler Yasası'nın 101 ve 102'nci maddeleri'ne dikkat çekiliyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AKP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili mütalaasını sunmasının ardından AKP yönetimi de esas savunmayı sunmak üzere hazırlıklara başladı. Esas savunma için 1 aylık süresi bulunan AKP'nin ön savunmada olduğu gibi esas savunmada da ek süre talep etmeyeceği hatta savunmasını zamanından önce Anayasa Mahkemesi'ne sunacağı belirtiliyor.

AKP'nin esas savunması yaklaşık 100 sayfadan oluşuyor. Ön savunmada ağırlıklı olarak siyasi bir dil kullanan AKP, esas savunma metninin tamamında hukuki bir dil kullandı. Metin ayrıca Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'ndaki ilgili maddelere dayanılarak hazırlandı. Esas savunmada, hakkında siyasi yasak istenen kişiler hakkındaki iddialar da yanıtlanacak ve bu isimlerin yaptıkları konuşmaların kayıtları bir bütün olarak Anayasa Mahkemesi'ne sunulacak. Anayasa Mahkemesi'nden, siyasi yasak istenen kişilerin konuşmalarının bütün halinde değerlendirilmesi istenecek.

ESAS SAVUNMADA SPY'NİN 101 VE 102. MADDELERİNİN ÖNEMİ

Esas savunma metninin başlıklarını ise "İfade Özgürlüğü, Odak olma tanımı, İnsan Hakları Mahkemesi'nin siyasi parti kapatmaları ile ilgili hükümleri ve kararları ile Anayasa'nın 69. maddesinde 'Siyasi Partilerin uyacakları esaslar' ile Siyasi Partiler Kanunu'nun 101 ve 102. maddeleri" oluşturuyor. Anayasa'nın ilgili maddeleri üzerindeki çalışmalarını tamamlayan AKP'li kurmaylar Başsavcı'nın iddianamesine giren gerekçeleri anayasal düzenlemeler çerçevesinde çürütmeye çalıştı. Anayasa Mahkemesi tarafından bir siyasi parti hakkında kapatma kararı vermesiyle ilgili hükümleri düzenleyen 101. maddenin kapatma yerine hazine yardımının yarıdan az olmamak üzere yoksun bırakılmasına ilişkin hükümlerine dikkat çekecek.

AKP'nin savunmasında üzerinde önemli durduğu bir başka madde de yine Siyasi Partiler Kanunu'nun 102'nci maddesi olacak. "Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, isteklerine uyulmaması halinde parti hakkında yapılacak işlemi" düzenleyen madde yine savunmanın temelini oluşturan maddeler arasında yer alıyor. AKP savunmasında, 102. maddede yer alan hükümlerin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yerine getirilmediğini dile getirecek.

ANKA