Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Fırat Demirağ, bu sezon sahnelenen oyunlara sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, ''100 bin seyirciye ulaştık. Bir bölge tiyatrosu için bu çok ciddi bir rakam'' dedi.

Demirağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son derece başarılı bir tiyatro sezonu geçirdiklerini, önceki yıla göre seyirci sayısının yaklaşık ikiye katlandığını söyledi.

Demirağ, salonlarındaki doluluk oranının yüzde 70 olduğunu, ve yeni sezonda hedeflerinin yüzde 100 oldugunu belirterek, ''Bu sezon 100 bin seyirciye ulaştık. Bir bölge tiyatrosu için bu çok ciddi bir rakam. Sadece Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali'nde 60 bin seyirciye ulaştık'' dedi.

Sezon oyunlarından ''Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz''ın çok iyi geçtiğini ifade eden Demirağ, şöyle devam etti:

''Sezonun en büyük prodüksiyonuydu. 42 oyuncunun rol aldığı 'çalgılı, şarkılı ve danslı' oyunda, canlı orkestra tarafından Timur Selçuk'un besteleri seslendirildi. Bu oyun bir rekor kırdı. Bölge tiyatrolarının kapasitesi ve temsil sayısı belli. Biz ortalamanın iki katı temsil yaptık ve dolu dolu yaptık. Yönetmenimiz Ali Düşenkalkar çok titiz ve disiplinli bir çalışma gerçekleştirdi ve özverili çalıştı.

Diğer bir oyunumuz 'Matruşka'da ADT'de ilk kez denenen 'fuaye sahne' konseptini uyguladık ve oyunumuz saat 18.30'da başladı. 'Oda tiyatrosu' olarak da adlandırılan bu konsepte, fuayede kurulan sahnede seyirciler oyuncuların birkaç metre yakınında ve onlarla etkileşime geçerek oyunu izliyor. Aynı sahnede bundan sonra da başka oyunlarımız olacak. Bu konsept, seyirci için de oyuncu için de farklı oluyor. Oyuncuların kariyerlerinde farklı bir adım atmasını sağlıyor. Seyirciyle bu kadar iç içe olmak aslıda ürkütücü bir şeydir ama oyuncularımız başarıyla oynadılar. Matruşka'nın biletleri satışa çıkar çıkmaz tükendi. 60'a yakın temsilimiz oldu ve bir bu kadar daha talep vardı. Önümüzdeki sezon da izleyemeyenler için Matruşka'yı sahnelemeyi sürdüreceğiz.''

Sezon boyunca tüm personelin çok çalıştığını ifade eden Demirağ, ''Çalışmayan hiç bir sanatçımız yok. Bütün sanat ekibi, teknik görevliler ve idari personel yoğun şekilde çalıştı. Bazı sanatçılarımız aynı anda üst üste 3 oyun oynadı, çoğunluğu ise 2 oyunda görev aldı. Bu da ADT'nin randımanlı ve fırtına gibi bir sezon geçirdiğini gösteriyor. Örneğin Matruşka'yı 19.15'te bitirip, içeri geçip 20.00'de de başlayacak oyuna hazırlandılar. Hafta sonu, bayram demeden nefes almaksızın seyirciyle buluştuk. Aynı zamanda bölge turneleri gerçekleştirdik. Tarsus, Kahramanmaraş, Elazığ, Malatya ve Samsun'a gittik. Yaz aylarında turnelerimizi sürdüreceğiz'' dedi.

-SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ-

Adana Valisi İlhan Atış'ın öncülüğünde yürütülen ''Sevgiye Uzanan Eller Projesi''nin tiyatro ayağında da görev aldıklarını belirten Demirağ, şöyle devam etti:

''Adana'da görev yapan özel ve kurumsal tiyatroların hepsi bu projeye destek oldu. Festivalimizden sonra Haziran ayı başlarında ADT sahnesinde 1 hafta boyunca tiyatro şenliği düzenlendi. İlk kez salonumuza gelen veliler ve devlet tiyatrosu sahnesinde ilk kez yer alan çocuklarımız vardı. Onların hayatlarında unutulmaz bir değişim ve dönüşüm yarattığımız inancındayım.

Ekinfen Dershanesi işbirliğiyle 5 sezondur süren bir çalışmayla, çocuk oyunu izleyip, oyun ve tiyatro hakkında kompozisyon yazan öğrencileri ödüllendirdik. Bu sene, tarım işçisi bir kardeşimizin en büyük hayali olan bilgisayarı ona armağan ettik, çocuklarımıza bisikletler ve oyuncaklar da hediye ettik. Bunun yanında, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hiç tiyatro izlememiş 2 bin 500 çocuğumuzu ve bin yetişkini tiyatroyla tanıştırdık. Bu sayıları önümüzdeki sene katlayarak artıracağız.''

-GELECEK SEZON-

Demirağ, önümüzdeki yıl, mevcut çalışmaları büyüterek sürdüreceklerini belirterek, ''Komedi ve yerli oyunlara ilginin bir yıldır arttığını gözlemledik. Genel Müdürümüzle geçen hafta yapılan toplantıda bu konuda gündeme geldi. Hedefimiz, bu tarz oyunlarla önümüzdeki sezonu çok daha görkemli geçirmek. Hedeflerimizden birisi de her kesime ulaşabilmek. Geçmişte bize küsen bir seyirci kesimimiz var, artık tiyatroyla gelmeyenler var. Zaman ayıramayanlar var. Onları zaman ayırmak zorunda bırakmak ve geri çevirmek istiyoruz'' dedi.