* 310 liraya 5 yıllık pasaport alabilen vatandaşlar aynı fiyata 10 yıllık pasaport alabilecek.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden pasaporlatlar ilgili yapılan açıklamaya göre; Bakanlar Kurulu'nda 1 Ağustos 2010 tarihinde kabul edildiği belirtilen yasa uyarınca pasaport geçerlilik tarihi ve başvuru koşullarında değişiklikler oldu.

Umuma mahsus pasaportlar 6 aylık, 1,2,3 ve 5 yıllık alınabiliyordu. Bu süreye yeni çıkarılan yasayla 10 yıllık da eklendi. 10 yıllık pasaport bedeli 5 yıllık pasaport bedeli olan 310 lira olarak belirlendi.

Yani vatandaşlar 5 yıllık pasaport bedeli karşılığında 10 yıllık pasaport da alabilecek. Ancak bu değişiklik sadece çipli pasaport başvurusunda bulunanlar için geçerli olacak. Yeni çipli pasaportlarla birlikte eski pasaportlar 24 Kasım 2015 tarihine kadar geçerli olabilecekti. Bu yüzden eski pasaportlar sadece 5 yıllık başvuruda bulunabilecekler.


YEŞİL PASAPORT
Devlet memurlarının kullandığı yeşil pasaportlara sahip olma koşullarında da değişiklikler yapıldı. Bu pasaportlarda azami başvuru süresi 4 yıldan 5 yıla çıkarıldı.

Eski yasada devlet memurlarının çocukları için yeşil pasaport sahibi olma şartı erkeklerde 18 yaşına kadar kadınlarda ise evlenmeme ve çalışmama şartlarına haiz olmakla birlikte sınırsızdı. Yeni yasayla birlikte 18 yaş sınırı hem kız hem erkek çocuklarında 25 yaşına çıkarıldı. Çocuklara 25 yaşına kadar bekar olmaları, çalışmamaları, öğrenci olmaları ve aileleriyle birlikte ikamet şartı getirildi. Ailesinden uzak bir yerde okuyan çocuklar yeşil pasaport başvurusu yaparken öğrenci belgelerini de getirecek. 25 yaşını dolduran çocukların yeşil pasaportları geri alınacak.


5 AĞUSTOS İTİBARİYLE UYGULAMAYA GEÇİRİLDİ
Eski yasada bedensel, ruhsal ve fiziksel engelden birine sahip olan vatandaşlar 18 yaşına kadar yeşil pasaport alabiliyordu. Yeni yasayla birlikte bu şart bekar olmaları ve çalışmamaları şartıyla sınırsız hale getirildi. 1 Ağustos günü kabul edilen değişikliğin 5 Ağustos itibariyle uygulamaya geçirildiği ifade edildi.

Bu yüzden 1-4 Ağustos arası 5 yıllık pasaport alan vatandaşlar sürenin 10 yıla çıkarılması için başvuramayacak.

DHA