Öcalan"ın isteği üzerine terör örgütü 10"ar kişilik üç grubu Türkiye"ye yollayacak. 1999"da da iki grup PKK"lı teslim olmuştu

PKK, “tıkanan demokratik açılım sürecinin önünü açmak için” Abdullah Öcalan"ın, Türkiye"ye 10"ar kişilik 3 grup gönderilmesi önerisine destek verdiğini açıkladı.

Öcalan, Kenya"dan Türkiye"ye getirildikten sonra 2 Ağustos 1999 tarihinde yaptığı bir çağrı ile PKK"ya “sınır dışına” çıkma çağrısında bulunmuştu. Öcalan, aynı günlerde “Demokratik cumhuriyete destek ve iyi niyet adımı” olarak, bir grup PKK"lının Türkiye"ye gelmesini istemişti. Bunun üzerine 1 Ekim 1999 tarihinde Ali Sapan, Seydi Fırat, M. Şirin Tunç, İsmet Baycan, Sohbet Şen, Yüksel Genç, Yaşar Temur ve Gülten Uçar"ın yer aldığı Birinci Barış ve Demokratik Çözüm Grubu, Şemdinli"den Türkiye"ye giriş yapmıştı.

Öcalan, kısa bir süre sonra da çağrısını yinelemiş ve bu kez de “2. Barış ve Demokratik Çözüm Grubu adı” altında Haydar Ergül, Ali Şükran Aktaş, Aygül Bidav, İmam Canpolat, Yusuf Kıyak, Aysel Doğan, Hacı Çelik ve Dilek Kurt 29 Ekim 1999 tarihinde Avusturya"nın başkenti Viyana"dan havayoluyla Türkiye"ye gelmişti.

10 yıl sonra aynı çağrı

Hükümetin demokratik açılım sürecinde “yol haritası” hazırladığı belirtilen Abdullah Öcalan, geçen hafta avukatları ile yaptığı görüşmede “tıkanan sürecin önünün açılması” için PKK"nın bir adım atacağını ve 1999"daki gibi barış gruplarının Türkiye"ye gönderileceğini duyurdu.

Öcalan"ın bu çağrısı PKK"dan da destek buldu. PKK dün yaptığı açıklamada, Barış gruplarının Mahmur, Kandil ve Avrupa"dan Türkiye"ye geleceğini duyurdu. Açıklamada, “Bu barış gruplarının amacı, Türkiye"de demokratik barış sürecine yol aldırmak, yumuşama ortamını geliştirmek, gerçek bir barışın gelişmesi için psikolojik atmosferi oluşturmaktır” denildi.

Silopi"de 8 terörist teslim oldu

Kuzey Irak"taki PKK kamplarında askeri ve siyasi eğitim aldıktan sonra pişmanlık duyup örgütten kaçan 8 terörist, Silopi"deki Başverimli Jandarma Karakol Komutanlığı"na teslim oldu. Silahsız ve teçhizatsız teslim olan teröristlerin sorgulanmasına başlanıldığı belirtildi. Sorgularının ardından yarın Silopi Adliyesi"ne çıkarılmaları beklenen teröristlerin, 1999 yılında PKK saflarına katılan "Mirza"kod adlı 1974 Muş doğumlu A.D., 1989 Van doğumlu A.S., 1987 Mardin doğumlu R.A., 1992 Van doğumlu ailesi Almanya"da yaşayan C.U., 1988 Cizre doğumlu N.D., 1991 Hakkari doğumlu C.O., 1991 Diyarbakır doğumlu S.K. ve "Ferhat Amed"kod adlı 1973 doğumlu C.A. olduğu belirtildi./vatan