Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Baykal: Pedagojik kaygılarla yapılmadığını düşünüyorum. Eski bir siyasi ve ideolojik takıntı. Din eğitimini kolaylaştırmak istiyorlar. Yönlendirme için 4. sınıf çok erken. Mesleki eğitime erken yaşta yönlendirmeyi, zorlamayı insan haklarına ve bilime aykırı buluyorum. Mesleki eğitime öğretmen yetiştiren fakültelerin kapatıldığı bir ülkede çocukları erken yaşta mesleki eğitime yönlendirmek bir mizah şaheseri.

Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir: Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması olumlu. Ancak kademelendirilmesi yanlış. 28 Şubat ile hesaplaşıyoruz diye Milli Eğitim sistemi tahrip ediliyor. İlköğretim birinci kademede 340 bin öğretmen var. 4 yıla düşünce 100 bin öğretmen fazlalığı olacak. Diğer kademelerde derslik ve öğretmen açığını ortaya çıkaracak. Ayrıca 4. sınıftaki çocuk 10 yaşında. Yetenekleri daha ortaya çıkmıyor ki mesleki yönlendirme yapılsın. İmam hatiplerin orta kısmını canlandırmak istiyorlar.

Türk Eğitim Sen İsmail Koncuk: Geç bile kalındı. Öğrenci mesleki anlamda istediği okula gidebilmeli. Ancak 4. sınıf erken. Sistem 5+3 +4 gibi yapılabilir.

Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız: Sürenin arttırılmasını olumlu buluruz. Ancak kademelendirilmesinde niyetin ortaya konması lazım. 4. sınıftan itibaren yönlendirmeleri saçma. Çocuk daha 10 yaşında. Siyasal, ideolojik tutum söz konusu.

Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi Koordinatörü Batuhan Aydagül: 12 yıl zorunlu eğitim Türkiye için çok gerçekçi değil. Gerekli altyapı nasıl tamamlanacak? Önerilen sistemde 4. sınıftan itibaren mesleki yönlendirme ise hiç konuşulmaması gereken bir konu.