Motor Becerileri

10 aylık bebeğiniz etrafı özgürce keşfetmenin zevkini yaşıyor olacak. Bu yaştaki bebekler emekleyebilir, bir yere tutunarak dikilebilir, bir yere tutunarak çömelip oturabilir ve etrafta rahatça hareket edebilir. Yürümeye başlamasına yalnızca birkaç ay kaldı ve bebeğiniz çok yakında çok daha hareketli olacaktır.

10 aylık bebeğin el göz koordinasyonu oldukça gelişmiştir. Baç ve işaret parmaklarıyla ufak objeleri alıp inceleyebilirler. Uzakta dikkatlerini çeken objeleri görüp onları almak için uğraşabilirler. Bebeğinize zarar verebilecek ya da boğulmasına sebebiyet verebilecek boyuttaki nesneleri bebeğinizin ulaşamayacağı yerlerde tutmak akıllıca olacaktır.

Bebeğinizin bu yaşta en çok ilgisini çeken şeylerden biri ufak nesneleri daha büyük nesnelere uydurmaktır, yani farklı boyutlardaki plastik bardaklarla oynamak çok seveceği bir aktivite olabilir.

Yemek Yeme Alışkanlıkları

10 aylık bebeğinize çeşitli meyveler, sebzeler, tahıllar, yoğurt ve tavuk, kırmızı et, balık çeşitlerini denetebilirsiniz. Patlamış mısır, kuru üzüm, fındık-fıstık, sert şeker, bütün üzümler gibi boğazına kaçtığında tehlike yaratabilecek şeylerden uzak durmalısınız.

Dişleri yavaş yavaş çıkmaya başladığından sert gıdalara başlamanızda sakınca yoktur. Kendi yediğiniz yemekten kestiğiniz ufak parçaları çiğnemesi için eline verebilirsiniz.

Boğulma tehlikesi yaratmayacak olan yiyecekleri eline verip kendisinin yemesini sağlamanız el göz koordinasyonu açısından çok sağlıklı olacaktır. Tabii ki etrafı ve kendisini kirletecektir ama arada bir bunu yapması uzun vadede çok daha iyi olacaktır.

İletişim

10 aylık bebekler etraflarındaki her hareketi kopyalama eğilimindedir. Saçlarınızı tararken sizi görüp aynı hareketi yapabilirler, telefonu kulağınıza koyup konuştuğunuzda aynısını yapmaya çalışabilirler. Ayrıca bebeğiniz siz onunla konuşurken sizi büyük bir dikkatle dinleyecek ve kelimeleri anlamaya, taklit etmeye çalışacaktır.