AVEK Otomotiv Genel Müdürü Hakan Çakır, biraz dikkat ve özenle yakıt tüketiminin düşürülebileceğini söyledi. Çakır, aşağıdaki maddelere uyulduğu takdirde yüzde 10- 30 arasında yakıt tasarrufu yapılabileceğinin altını çizdi.

1-Aracı düzgün kullanın -
Saldırgan araç kullanmak, emniyetli kullanmaya oranla, üçte bire kadar daha fazla yakıt harcatır. Ani hızlanmalardan ve frenlerden kaçının.

2-Yüksek viteste kullanın
- Vites ne kadar yüksek olursa motor hızınız o kadar düşer, bu da yakıt verimliliğini arttırır.

3-Yüksek hızlardan kaçının
- Ne kadar hızlı giderseniz, rüzgar direnci o kadar artacak ve sadece hızı sabit tutmak için bile aracınız daha fazla yakıt harcayacaktır.

4-Deponuzu tam doldurmayın

- Yakıt deposunun tam olarak doldurulması fazladan ağırlık ve yakıt tüketimini anlamına gelir. Ayrıca yola çıkmadan güzergahı tespit edin.
5-Lastiklerinizi doğru basınçta tutun

- Doğru şişirilmiş lastikler daha emniyetli ve uzun ömürlüdür. Ayrıca, az veya çok şişirilmiş lastikler patlamaya daha müsaittir.

6-Klimayı az kullanın

- Klimalar, motorun gücünden yararlanarak çalıştığı için gereksiz yere klima çalıştırmaktan kaçınılmalıdır.

7-Fazla yük taşımaktan kaçının

- Taşıdığınız her fazla kilogram tüketimi artırır. Bagaj taşımak için kullanmıyorsanız üst bagajınızı sökün.

8-Gereksiz rölantiden kaçının

- Rölantide çalıştırmak sizi hiçbir yere götürmez. Motorun ısınması için 30 saniye yeterli olacaktır. Kuyrukta iseniz veya birini bekliyorsanız motoru kapatın.

9-Doğru yağı kullanın

- Her zaman önerilen motor yağını kullanın.

10-Hava filtrelerini kontrol edin

- Hava filtreleri pisliklerin motorunuza zarar vermesini önler. Tıkanmış bir hava filtresini değiştirmek yakıt tasarrufunu artırabilir.

Bugün