AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Siim Kallas, “Madeni YTL"nin yeni sürümünde euroya benzerliğini önleyecek değişiklikler yapılacak” dedi

Madeni YTL"nin euroyla karıştırıldığı, Avrupa"da parayla satış yapan makinelerde kullanıldığı iddialarına yanıt veren Avrupa Komisyonu, “Türk ve diğer yabancı ülke madeni paraları elden işlemlerde eurodan kolaylıkla ayırt edilebilir, yine de görme kabiliyeti azalmış kişilerin karıştırma riski bulunmaktadır” görüşünü savundu. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Siim Kallas, yine de YTL ve YKr"nin yeni sürümlerinde euroyla karışıklığın engellenmesi için bazı değişiklikler yapılacağını bildirdi. Paradan 6 sıfır atılmasından sonra tedavüle çıkan YTL"nin 2009 başında değişmesi ve tekrar Türk Lirası"na geçilmesi planlanmıştı. Yeni paralarla ilgili çalışmalar halen Merkez Bankası"nda devam ediyor.


AB Komisyonu"nun Personel ve İdari İşler, İç Denetim ve Sahtecilikle Mücadeleden Sorumlu Başkan Yardımcısı Siim Kallas, değişik ülkelere mensup Avrupa Parlamentosu üyelerinin, YTL-euro benzerliğinden şikayetlerini, konu alan soru önergelerini yanıtladı. Ülkelerin para basımı konusunda bağımsız karar verdikleri için AB Komisyonu"nun yasal anlamda Türkiye"nin bu konudaki kararlarını etkileyemeyeceğini kaydeden Kallas, benzerlikle ilgili endişelere özetle şu yanıtları verdi:

* Komisyon yeni Türk madeni paraları ve euroya benzerlikleri hakkında, tedavüle çıkıştan aylar önce bilgilendirilmiştir. Tüm yetkililerle yakın işbirliği gerçekleştirilmiştir. Özellikle Türk yetkililer, üye devletler ve parayla çalışan makine sektörü temsilcileriyle bir dizi toplantı düzenlenmiştir. Ayrıntılı analiz yapılmış uygun şekilde ayarlandıkları taktirde parayla çalışan makinelerde hilenin sınırlı ölçüde olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Makine hilesi sınırlı

* Türkiye ve diğer yabancı ülke madeni paraları, elden işlemlerde eurolardan basit bir bakışla kolayca ayırt edilebilir, yine de görme kabiliyeti azalmış kişiler için karışma riski bulunmaktadır. Belirtilen olaylar temel olarak parayla çalışan makinelerle ilgili endişeleri içermektedir. Genelde iyi çalışan satış makineleri bu paraları güvenilir bir şekilde reddetmektedir.

AB Komisyonu"nun parayla çalışan makinelerde istismarı önlemek için bu araçlarda küçük değişiklikler yapılmasını sağladığını belirten Kallas, “Ayrıca Türk yetkililer, madeni paraları yeni serilerle yenileme aşamasında daha temel modifikasyonlar yapmayı kabul etmişlerdir” dedi.

Kallas, Türkiye"de yetkililerle paraların karıştırılması olasılıklarının azaltılması ve euroyu korumada düzeyin artırılması için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.