İpek Alemdar Göde/ Posta.com.tr -  Yaz için tatil planlarını şimdiden yapan kişileri üzen gelişme 14 Aralık 2022 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’de yer aldı. Yılbaşı itibari ile konaklama vergisi hayatımıza girmiş olacak. Peki konaklama vergileri tatilcileri nasıl etkileyecek, ekstra maliyetler ne kadar olacak ve her şey dahil ödemelere vergiler nasıl dahil edilecek.

KONAKLAMA VERGİSİ NERELERDE KARŞIMIZA ÇIKACAK?

Resmi Gazete’de yer alan hususlara göre 1 Ocak 2023 yılı itibari ile otel, tatil köyü, butik otel, özel konaklama tesisleri, motel, pansiyon, apart otel, konaklama tesisi bulunan termal tesisler, köy evi, yayla evi, dağ evi ve kampinglerde kalan kişilerden vergi alınacak. Alınacak vergi oranı ise yüzde 2 olarak belirlendi.

Konu hakkında açıklama yapan YMM/Ekonomist Muhammet Bayram konaklama vergisine ilişkin detaylara dair “Konaklama vergisi 1 Ocak 2023 itibari ile yürürlüğe girecek. Karar daha önce alınmıştı ama bu yıl için ertelenmişti. Yüzde 2’lik bir kesinti anlamına geliyor. Konaklama bedeli ‘her şey dahil’ şeklindeyse bunun içinde turlar da olabilir buradan yüzde 2 vergi alınacak ama turlar ayrıca alınan bir hizmetse herhangi bir konaklama vergisi tabi değil. Uygulamanın yürürlüğe girmesi ile detaylar daha da netleşecektir” dedi.

ERKEN REZERVASYONLAR ETKİLENECEK Mİ?

Ödemesi şimdiden yapılan paketler için de açıklama yapan Bayram, “Yüzde 2’lik konaklama vergisinin otel sahiplerinin konaklama olarak bu yıla yansıtacağını düşünmüyorum. Bu yıl yapılan rezervasyonlara yansıtılmayacaktır ama daha sonraki dönemler için yeni satışlarda maliyet kalemleri içerisinde yerini alacaktır. Böylece yüzde 2’lik ekstra bir maliyet oluşmuş oldu. Yani siz 2023 yılındaki konaklamanız için şimdiden rezervasyon yaptırdıysanız ödemeler de başladığı için bu yansıtılmayacaktır. Ancak yılbaşı itibari ile yapılan yeni satışlarda yüzde 2’lik maliyet eklenmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.  

KİMLER VERGİDEN MUAF OLACAK?

Resmi Gazete’de yer alan hususlarda konaklama vergisinden muaf olacak kişiler de belirtildi. Bayram konu hakkında “Öğrenciler ve devlet konukevlerine ilişkin vergiden istisna durumu söz konusu. Ama tabi yurt, konaklama tarzı bu tür yerlerde öğrencilerin dışında kişiler kalıyorsa konaklama vergisi alınır” şeklinde konuştu.

OTELDEN ERKEN ÇIKIŞTA VERGİ NE OLACAK?

Konaklama vergisine ilişkin en merak edilen hususların başında ise rezervasyonda belirtilen günden daha az kalınması durumunda vergilendirmenin nasıl olacağı. Bayram konu hakkında “Bununla alakalı soru işaretleri var. En merak edilen nokta verginin konaklamanın tamamından alınıp alınmayacağı. Bir gece için tutulan bir otel odası için otele gün içerisinde giriş-çıkış yapılırsa gece konaklama yapılmazsa konaklama vergisi alınacak. Ya da 7 günlük bir rezervasyonun 3 günü otelde kalınır, 4 gün kalınmazsa kaldığı gün üzerinden vergi alınacak. Kalmadığı günler vergi alınmayacak” dedi.

VERGİNİN TÜKETİCİYE YANSIMASI

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu konaklama vergisinin tüketiciye yansıması konusunda “Tüketici açısından bakarsak maliyetler artacağı için çok olumlu karşılanmayacaktır. Pandemi sonrasında turizm sektörü zor bir sürece girmişti. Bu zor sürecin üstesinden gelinmesi için fiyatlarda artış yaşanmıştı. Artan fiyatların ardından gelecek olan konaklama vergisi de tüketiciler için iyi olmayacaktır. Son dönemde satın alma gücü düşen tüketicinin tatil hakkının maliyetler nazarında kısıtlanması iyi değildir. Bu nedenle tüketici olarak bakıldığında verginin ertelenmesi sektör için de faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.

ÖRNEK HESAPLAMA

Örneğin KDV hariç 5000 TL’lik tam pansiyon bir konaklama hizmeti yüzde 2’lik konaklama vergisi ve yüzde 8’lik KDV ile birlikte 5.500 TL’ye gelmiş olacak.

KONAKLAMA GÜNÜ ÜZERİNDEN ÖRNEKLER

Resmi Gazete’de detayları belirtilen örneklemeye göre bir otelde 2023 yılına ilişkin 7 gecelik konaklama amacıyla yapılan rezervasyonda rezervasyonun tamamı değil de 3 gece konaklanıp otelden çıkış yapılıyorsa kişinin otelde gecelediği günler için vergi hesaplaması yapılacak.

TÜM HİZMETLERİ ETKİLEYECEK

Öte yandan Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacak.

Örneğin, bir pansiyonda oda+kahvaltı konaklama seçeneğinde yer alan kahvaltı hizmeti, düzenlenen konaklama faturasında ayrıca gösterilse ya da bu hizmet için ayrıca fatura düzenlese dahi, geceleme hizmetiyle birlikte pazarlanmak veya satılmak suretiyle tesis bünyesinde sunulan söz konusu hizmet konaklama vergisine tabi olacak.

TURLAR VERGİYE DAHİL OLACAK MI?

Örneğin Kapadokya’da bulunan bir konaklama tesisinde üç gece her şey dahil konaklama ile birlikte tesis bünyesi dışında sunulacak balon turu satışında, balon turu için konaklayana ayrıca fatura düzenlenmesi veya balon turuna ilişkin bedelin konaklama faturasında ayrıca gösterilmesi halinde, konaklama hizmetinden bağımsız olarak faydalanılan ve tesis bünyesi dışında sunulan söz konusu hizmetten dolayı konaklama vergisi hesaplanmaz.

TERMAL OTELLERDE KONAKLAMA OLMASA DA VERGİ ALINIR MI?

Bir termal otel bünyesinde bulunan SPA ve yüzme havuzu alanlarında otelde konaklamayanlara günübirlik hizmet verilmesi halinde bu hizmet konaklama vergisine tabi olmayacak.