1 kilo yağdan kurtulmak için de bu enerjinin harcanması gerekiyor. Hayatımızda hiç zayıflama amaçlı diyet yapmadıysak artık bunu düşünüp uygulamamız ve düzenli sporu yaşam boyunca alışkanlık haline getirmemiz şart

Hepimizin amacı sağlıklı yaşamak ve sağlığımızı da korumaya devam etmek. Ancak bunu yapabilmemiz için sağlıklı kiloda olmamız gerekiyor. Kilo konusunda ipin ucu bir kaçınca bir daha yakalamak zor oluyor, çok emek harcamak gerekiyor.

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, en çok kadınların derdi olan zayıflama konusunda neleri doğru, neleri yanlış yaptığımız konusunda en çok merak edilen soruları şöyle yanıtladı:

*Tıpta kişiye özel tedavi diye bir kavram vardır. Hep de dile getirilir. Kişiye özel zayıflama diye de bir yaklaşım var. Bu yaklaşım tam olarak neleri kapsıyor?

Kişinin zayıflaması için günlük harcadığı enerjiden daha az enerji alması gerekir. Bir günde harcanan enerjiyi belirleyen asıl etmense bazal metabolizma hızıdır.

Bir kişinin yaşı, boyu, cinsiyeti, kilosu, kas ağırlığı gibi etmenlerde bazal metabolizmayı belirleyen kriterlerdir. Bu nedenle bir diyetin etkili olup kilo verdirmesi ve sonrasında korumayı sağlayacak beslenme alışkanlıklarını kişiye kazandırabilmesi için kesinlikle kişiye özel planlanmalıdır.

Verilen kilolar yağdan gitmiyorsa sağlıklı değil

*İnternet sitelerinde üç günde 5-10 kilo verdiren diyet anonsuyla yüzlerce diyet listesi dolaşıyor. Sosyal medyadan da bunlar paylaşılıyor. Üç günde bu diyetlerle 10 kilo veren bir kişinin yaptığı doğru mu, değilse nedenleri nelerdir?

Zayıflamak ciddi bir iş. Sağlığı birebir etkiler. Kilo vermek isteyen birinin ilk yapması gereken bir endokrinoloji uzmanı veya dahiliye uzmanına başvurmaktır.

Kilo almaya neden olan herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığı ancak bu şekilde saptanabilir.

BU HASTALIKLAR VARSA

İnsülin direnci, hipotroidi, D vitamini yetersizliği, kansızlık, kabızlık gibi sağlık problemleri ile beraber kilo vermek zordur ve bu problemler saptanmadan kilo verilmeye çalışılırsa sağlık daha da bozulabilir.

Kilo vermek sadece tartıda hafiflemek değildir. Verilen kilolar yağdan gitmiyorsa sağlıklı bir şekilde kilo verilmiyor demektir.1 kg yağ deposu 7000 kcal lik bir enerji demektir. Yani 1 kg yağ kaybetmek için 7000 kcal harcayıp almamak gerekir. Gelin küçük bir hesap yapalım: Yetişkin ve kilo vermek isteyen bir kadını ele alalım.

Ortalama bir günde 2000 kalori enerji harcadığını kabul edelim. Her gün beslenmesiyle 1000 kalori alsa 7 günün sonunda 7000 kalori eksik almış ve 1 kg yağ kaybetmiş olabilir, tabii ki öğünlerinin düzenini aksatmaması kaydıyla.

SU VE KAS KAYBI OLUR

Bu küçük hesaplamayla bir kişinin bırakın 3 günde 10 kilo vermeyi, haftada 3 kg vermesi bile ne kadar sağlıksız bir iş yaptığını anlamamız mümkündür. Çünkü verilen 3 kilogramın yağ olması imkansız! Giden kas ve sudur! Vücut ilk fırsatta bu kas ve su kaybını yerine koyacaktır.

İlk fırsat derken de abartılı yemeklerden bahsetmiyorum. Yapılan diyetin kalori olarak biraz üzerine çıktıktan sonra kilo alımı gerçekleşecektir.
Sonrası ise maalesef bildiğimiz senaryodur: ''O kadar uğraştım kilo verdim, verdiğim tüm kiloları fazlasıyla geri aldım.''

Bu tür diyetlerin zararları nelerdir?

Bu tür diyetler sonucunda sindirim sisteminin çalışma düzeni bozulabilir. Kabızlık oluşur, bağırsaktaki yararlı bakteriler ölür ve zararlı bakterilerin sayısı artar.

Bu da tüm vitamin ve minerallerin emilimini bozar. Zaten düşük enerji alımı ile tüm vitamin ve mineral depoları boşalır ve ihtiyaç halinde vücut bu vitamin ve mineralleri bulamazsa birçok metabolik olay aksar. En kolay göze çarpanları saç dökülmeleri, kansızlık, halsizlik, çabuk yorulma gibi sağlık problemleridir. 

KORUMAYA HAZIR MISINIZ?

*Kilo kaybı sadece mevsimlik bir incelme faaliyeti olarak görülüyor. Zayıflamanın mevsimi var mıdır?

Kesinlikle olmaz. Zaten kilo alıp vermek şekerden tutun, tansiyona, karaciğer yağlanmasından tutun dolaşım bozukluklarına birçok hastalığın nedeni olabilir.

*Diyet yapmaya başlarken benim hastalarıma mutlaka sorduğum soru şudur: Diyet yapmak sorun değil onu korumak için hazır mısınız?

Biraz azim ve sabırla kilo vermek kolaydır. Asıl önemli olan verilen kiloları koruma kısmıdır. Bu nedenle asıl takip edilmesi gereken dönem kilo koruma dönemidir.