TBMM Genel Kurulu’nda, KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın saygı duruşu sırasında salondan çıkması dikkat çekti. Salondan çıkmasının protesto anlamını taşımadığını ifade eden Tan, “Çok özel bir sebebi yok, duygusal olarak bulunmak istemedim” dedi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Genel Kurul'un açılmasının ardından KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

-BDP’Lİ TAN SALONDAN ÇIKTI-

Saygı duruşu sırasında BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın, Genel Kurul Salonu’ndan çıkması dikkat çekti. ANKA’ya konuşan Altan Tan, Genel Kurul Salonu’ndan çıkmasının bir protesto anlamı taşımadığını belirterek, “Çok özel bir sebebi yok, duygusal olarak bulunmak istemedim. Saygı duruşu bulunurken dışarı çıktım” dedi.

-"MİLLİ BİR KAHRAMAN"-

Denktaş için, “Bir milli kahraman, büyük bir lider, yiğit bir vatan evladı” diyen Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, şöyle dedi:

“Türk dünyasının yiğit lideri, tarihi mirasın ve Kıbrıs Türklüğünün bağımsızlık ülkesi bizlere bıraktığın en büyük emanettir. Mücahitliğinle, hatipliğinle, teşkilatçılığınla, uluslar arası diplomasideki manevra kabiliyetinle, sabrın ve en önemlisi baba Denktaş, bilge dedeliğinle her zaman gönlümüzde yaşayacak ve yaşatılacaksın.”

Birkaç gün önce Lefter Küçükandonyadis’in de vefat ettiğini hatırlatan Yakut, “Saygıyla, minnetle anıyorum” dedi.

-"AYNEN ATATÜRK GİBİ"-

TBMM Genel Kurulu’nda, KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vefatı nedeniyle siyasi partilerin grup başkanvekilleri de söz alarak konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “Onu anlatmaya kelimeler yetmez. Aslında bugün TBMM, Denktaş ile ilgili bir oturum başlatmalıydı. Onu hem biz anlamalıydık, anlatmalıydık hem de onun mücadelesini bu milletin tüm dünyaya bir anlamda meydan okuması olarak burada sahiplenmeliydik ama gündem dışı bir hadise olarak değerlendiriyoruz” diyerek sözlerine başladı. “Atatürk gibi” benzetmesi yapan Şandır, şöyle devam etti:

“Bir devlet kurucusuydu. 20. yüzyılda milli mücadele sonrası bir devlet kuran büyük bir kahramandı.Bir Türk büyüğüydü, bir dava adamıydı aynen Atatürk gibi. Milletin istiklal ve istikbalini milletin azim ve kararı kurtaracaktır, kuracaktır diyen büyük Atatürk gibi rahmetli Rauf Denktaş da bütün olumsuz şartlara rağmen hatta bazen Türkiye’ye rağmen Kıbrıs adasındaki Türk varlığını bağımsız bir devlete ulaştırmak mücadelesini 88 yıllık ömrünün en az 70 yılında bir fiil içinde bulunarak, liderliğini yaparak vermiş ve başarmış bir Türk evladıdır.

Bu ülkede birçok insan Denktaş’ı Türkiye’nin önünü tıkamakla suçlamışlardı ama bugün Sayın Başbakan başta olmak üzere zannediyorum Türkiye’yi yöneten insanlar Rauf Dentaş’ın çizgisine geldiler.”

-"KIBRIS DAVAMIZIN EN ÖNEMLİ İSİMLERİNDEN BİRİ"-

AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da, Rauf Denktaş’ın Kıbrıs davasının en önemli isimlerinden biri olduğunu belirterek, “Merhum Denktaş ömrünü Kıbrıs Türklüğü ve Kıbrıs’ın Türklüğüne adamış bir adamdır. Başından beri problemleri uzlaşma yoluyla, ancak başı bir dik bir şekilde çözme yanlısı olan ufku geniş bir hareket adamıydı” diye konuştu.

Aydın, “Her fani gibi ölümü o da tattı. Ama güzel bir şekilde yad ediyoruz, yaptıklarını yad ediyoruz, eserleriyle de kalıcı olmaya devam edecektir” dedi.

-CHP’Lİ TARHAN’DAN 19 MAYIS HATIRLATMASI-

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da, “Küçük bir kızın hatıralarından yola çıkarak konuşacağım” diyerek sözlerine başladı. “Kıbrıs’ın Bayrak Radyosu vardı o zamanlar” diyen Tarhan, şöyle devam etti:

“Hep şarkının sesini duymak isterdik Raif Denktaş adlı bir delikanlının tatlı şiveli sesinden, bir adım ötemizdeki bizden kopmuş ama bizden, suyun öte yanından ama bizden o ses gelirdi ve şöyle derdi bize; Kıbrıs bir ada mıdır, cennetten parça mıdır, Kıbrıs’ın güzel kızı, yanakları kırmızı…, derdi.

Koca bir Türk var derlerdi o günlerde bize, tatlı şiveli Raif’nin babasıydı. O zamanlar öyledi. Düşmana direnen kocaman bir adam var derlerdi, namı değer Toros, baba mı baba bizim babamız gibiydi çocuklarına düşkün…”

“Doğum günün ne zaman diye soranlara 19 Mayıs diyen en büyük Türk gibi eminim Rauf Denktaş’ta doğum günün ne gün diye soranlara 20 Temmuz diyecekti” diyen Tarhan, “Ve birileri yasaklamaya da kalksa birileri için yas günü de olsa inadına kutlayacağız biz bu yaş günlerini” ifadelerini kullandı.

-"FARKLI BİR BİÇİMDE SINIRLAR ÇİZİLİYOR"-

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da, “60 yıllık bir döneme damga vurulduğu zaman tarih her zaman artılarını da eksilerini de toplumların, liderlerin hepsinin değerlendirilmesini yapar” dedi. Kaplan, şöyle konuştu:

“Umarız bir gün Kıbrıs halkının özgürce iradesini belirlediği kendi demokrasisini özgürce belirlediği ve doğduğu topraklarda herkesin özgürce yaşadığı günler yakın olsun. Çünkü aynı gün tarihe bir not düşercesine Fenerbahçe ve Milli Takım’ın kaptanı Lefter de vefat etmişti, Rum vatandaşımız Büyükada’da doğmuştu ve bütün renkler onu Büyükada’da son yolculuğuna uğurladı, bu bir gerçek. Bu coğrafyanın bir gerçeği,tarihin bir gerçeği, yaşadıklarımızın gerçeği ama bir başka gerçek de vardı Sayın Denktaş Baf doğumlu ve bugün sınırlar, coğrafyalar farklı şekilde şekilleniyor, farklı bir biçimde sınırlar çiziliyor, farklı gelişmeler var.”