Tokat'ta hain saldırıda şehit olan 7 askerinin açısı dinmeden Türkiye Bursa'dan gelen haberle sarsıldı. Bursa'nın Kemalpaşa İlçesi'ndeki Bükköy Madencilik'e ait kömür madeninde yaşanan grizu patlaması sonucu 19 işçi hayatını kaybetti. Göçük altında kalan madencilere ulaşma çalışmaları sürerken olayla ilgili çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. 120 işçinin çalıştığı kömür madeninde metan gazı ölçümünde kullanılan 1000 TL değerindeki 'Riken' cihazının, önceki geceki vardiyada kullanılmadığı anlaşıldı.

İKİNCİ PATLAMADA FACİA OLDU

Patlamanın olduğu gece bir sonraki vardiyada çalışacak işçilerden biri, adının açıklanmaması koşuluyla Yeni Şafak'a konuştu. İşçi maden ocağında gaz ölçüm cihazı Riken'in bulunduğunu, patlamada hayatını kaybeden vardiya sorumlusu Ramazan Baştepe'nin bu cihazla ocağa inmesi gerektiğini söyledi. İşçi "Vardiya sorumlusu ocağa yüzde 2'nin üzerindeki gaz birikimini ölçen cihazla maden ocağına inseydi, patlama olmazdı" şeklinde konuştu. Baştepe'nin bir ay içinde emekli olacağı da öğrenildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise madende dinamitle yapılan ikinci patlama öncesi gaz ölçülümünün yapılıp yapılmadığının bilinmediğini açıkladı.

İŞLETMECİNİN İHMALİ OLABİLİR

Genel Maden İş Sendikası Genel Başkanı Ramis Uslu, vardiya başlarında 'sorumlu nezaretçi'nin metan gazı ölçümü yapması gerektiğini belirti. Maden sahalarında çalışma koşullarının yasalar ve kanunlarla düzenlendiğini, ancak bazı özel işletmelerde bu kurallara uyulmadığını söyleyen Uslu, “Maden işletmecileri bu önlemleri maddi gerekçelerle almıyor. Oysa 1000 TL'ye alınacak bu cihaz Bursa'da kullanılsaydı madenin çalışmaya uygun olmadığı anlaşılırdı” dedi.

İLK MAAŞINI ALMIŞTI

Grizu faciasında ölen 19 işçiden İzzet Kuşoğlu'nun cenazesi toprağa verildi. Bir davadan dolayı 2 ay cezaevinde yatan İzzet Kuşoğlu'nun 40 gün önce tahliye edildiği ve çalışmaya başladığı maden ocağındaki ilk maaşını geçtiğimiz günlerde aldığı öğrenildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 2 çocuk babasının tabutunu taşıyıp acılı aileye taziye ziyaretinde bulunarak tabutu omuzlayıp köy mezarlığına taşınmasına yardım etti. Cenaze namazına; Bakan Ömer Dinçer, AK Parti Bursa milletvekili Ali Koyuncu, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve AK Parti İl Başkanı Nagip Vardar da katıldı.

RİKEN NEDİR?

Havada buluınan gaz oranlarını saptamaya yarayan optik veya yanma esasına dayalı ölçüm yapan alet, madenlerdeki metan gazı oranını yüzde 2'yi geçince alarm veriyor. 'Riken'le gazın ölüçümü 1 dakika kadar sürüyor. Yüzde 2'nin üzerinde metan tespit ettiği madenlerde çalışma yapılması yasalara aykırı.

İşadamı firarda

19 işçiye mezar olan Bükköy Maden İşletmeleri'nin sahibi Nurullah Ercan, patlamanın ardından sırra kadem bastı. Ercan'ın Türkiye'yi yasa boğan patlamadan sonra maden ocağına gelmemesi de tepkilere neden oldu. Gün boyu ulaşmaya çalıştığımız işadamı Ercan'ın Ankara'da olduğu öğrenildi. Telefonlarını kapatan işadamı Ercan ve şirketinden patlamayla ilgili herhangi bir açıklama yapılmaması da dikkat çekti.

Başbakan'dan başsağlığı mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,19 işçinin hayatını kaybetmesinin herkesi derin üzüntüye boğduğunu, bu tür üzücü olayların bir daha tekrarlanmaması için hükümet olarak iş sağlığı ve güvenliğinin tam olarak sağlanması yolunda önemli adımlar attıklarını belirtti. Başbakan Erdoğan, yayımladığı başsağlığı mesajında, “Göçüğün altında kalarak hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum' dedi.

Amca oğulları aynı kaderi paylaştı

Grizu patlamasının ardından meydana gelen göçükte yaşamını yitiren işçilerden Ahmet ve Mehmet Çetin'in amca çocukları olduğu ve burada 3 gün önce çalışmaya başladıkları bildirildi. Mehmet Çetin'in (47), eşi Alime Çetin, eşinin Gediz'deki maden ocağından birkaç ay önce emekli olduğunu söyledi.

Yangından kurtuldu madende can verdi

Murat Aydın'ın hayatının ardından dram çıktı. 32 yaşındaki 3 çocuk babasının Karaköy'de oturduğu, 2006 yılında 102 evin kül olduğu yangında evini kaybedip bir süre çadırda kaldığı öğrenildi. TOKİ'den konut satın alan Aydın'ın taksitlerini ödemek için çalıştığını söyleyen babası Bilal Aydın, "Yangında ölümden dönmüşlerdi. Göçükte malesef kaybettik" dedi.

Biz yandık başka ocaklar sönmesin

Mustafakemalpaşa'daki göçükte hayatını kaybeden işçilerden Ramazan Beştepe'nin (41), Gediz'e bağlı Yağmurlar köyünde yaşayan eşi ve 4 kızı da büyük acı yaşıyor. Acılı eş Döndü Beştepe, “Bu ocakların sahipleri gereken önlemleri alsın. Biz yandık, başka ocaklar sönmesin' diye konuştu.

Acı haber Gediz'i yıktı

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen göçükte yaşamını yitiren 19 işçiden 5'inin, Kütahya'nın Gediz ilçesinde toprağa verileceği bildirildi. Gediz Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Kaymakamlık tarafından ailelere gereken yardımın yapılacağını duyurdu.

İzin aldı kurtuldu

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında dün mesaisi olmasına rağmen izin alarak ölümden dönen işçi Kadir Akça, bir gün önce maden çıkardığı ocaktan 19 arkadaşının cansız bedenini çıkarmak için çalıştı. Kadir Akça'nın, olay gecesi mesaisi olmasına rağmen ailevi sebeplerden dolayı izin aldığı öğrenildi./yeni şafak